Plantele prognozeaza schimbarile climatice

Cercetatorii vor realiza modelele climatice tinand cont de informatiile date de „comportamentul” porilor frunzelor.plantele prognozeaza schimbarile

Porii minusculi din frunzele plantelor, putin studiati pana acum, pot genera prognoze extrem de bune ale schimbarilor climatice.

Un studiu despre modul in care porii microscopici ai frunzelor raspund la lumina a scos la suprafata prima legatura universala intre plante si climat.

Intelegerea acestei relatii ar putea imbunatati modelele climatice si ale vremii in general pentru a reprezenta corespunzator schimbarile atmosferice deasupra padurilor, campiilor si altor zone unde domina plantele.

„Daca ai lua un model climatic si ai elimina toate plantele din lume, ar fi mult mai cald si mai uscat”, a explicat Joseph Berry de la Universitatea Stanford.

Asta pentru ca plantele transpira apa prin porii denumiti stomate, in functie de lumina soarelui care cade pe ele, de fotosinteza si de dioxidul de carbon din aer.

Cele mai recente model climatice au inclus informatii despre plante, bazate pe masuratorile lui Berry si ale colegilor sai, legate de cat de mult transpira plantele.

Ei au descoperit ca nivelul de CO2 din aer inchide porii plantelor, reducand transpiratia. Acest lucuru duce la cresterea vaporilor, intrucat plantele nu mai iau atat de multa apa de pamant.

Berry si colegii sai au studiat cum stomatele raspuns la lumina absorbita de frunze. Ei au descoperit ca stomatele nu sunt doar niste simpli pori, ci masoara energie solara si controleaza transpiratia.

Stomatele raspund nu doar la lumina solara, ci si la CO2 si alti factori.

Berry va crea acum un model care va putea fi incorporat in modelele climatice pentru a reprezenta mai bine realitatea.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *