Un studiu recent arata ca o crestere a ariditatii, preconizata pentru acest secol ca urmare a schimbarilor climatice, poate tulbura echilibrul nutrientilor-cheie din sol, avand ca efect o pierdere a fertilitatii solului care, la randul ei, sfarseste prin a pune in pericol resursele necesare vietii de zi cu zi a mai mult de doua miliarde de oameni.
Conform unui document publicat in revista Nature, scaderea concentratiilor de azot si carbon, care are loc pe masura ce solul devine mai uscat, poate avea efecte serioase asupra dinamicii ecosistemelor in ceea ce priveste hrana, rezervele de carbon si biodiversitatea.
Deficitul de azot si de carbon in sol, care sunt principalele elemente constitutive ale organismelor vii, afecteaza drastic productivitatea terenurilor, sustine Fernando T. Maestre, biolog si geolog la Universitatea Regele Juan Carlos din Spania, co-autor al raportului.
„Daca puterea solului de a sustine vegetatie va fi redusa, capacitatea terenului de a sustine animalele si recoltele va fi afectata si asta va avea un impact grav asupra oamenilor care depind de ele.”
Zonele secetoase constituie mai mult de 40% din intreaga suprafata de uscat a Pamantului si sustin o proportie similara din populatia mondiala. Se asteapta ca multe dintre ele sa devina si mai aride ca urmare a schimbarilor climatice.
Studiul a masurat continutul de azot, carbon si fosfor din sol in 224 de locuri de pe toatecontinentele Pamantului, cu exceptia Antarcticii, acoperind astfel o mare varietate de situatii care privesc solul, flora, fauna si clima.
A descoperit ca pe masura ce ecosistemele devin mai aride, atat concentratiile de azot cat si cele de carbon scad, ceea ce poate afecta semnificativ activitatea microbiana si pe cea a plantelor, oprind descompunerea organica si cresterea plantelor.
Dupa cum se arata in studiu, continutul limitat de azot ar putea, de asemenea, reduce capacitatea plantelor de a transforma prin fotosinteza dioxidul de carbon in compusi organici precum zaharurile, determinand astfel schimbari climatice si mai pronuntate.
In ciuda cresterii nivelului fosforului, plantele nu pot folosi acest element important, intrucat enzima de care au nevoie pentru a-l putea absorbi depinde de existenta azotului.
Datele acumulate in acest studiu arata ca „pe masura ce schimbarile climatice progreseaza, proprietatile ecosistemelor din cele mai multe zone secetose ar putea atinge un crescendo, dincolo de care schimbarea devine ireversibila”, scrie David A. Wardle, cercetator la Universitatea Suedeza de Stiinte Agricole, intr-un comentariu publicat in revista Nature.
Acesta a adaugat ca „un nivel redus al carbonului si azotului din sol poate dezechilibra rezerva de nutrienti din sol si, ca urmare, productivitatea recoltelor va avea consecinte grave pentru mai mult de doua miliarde de oameni care locuiesc in zonele aride.”
Articol tradus de Mihaela Alecu