Array

40 de experti sustin dezvoltarea durabila prin ecoturism la Rosia Montana intr-o scrisoare publica

40 de experti sustin dezvoltarea durabila prin ecoturism la Rosia Montana intr-o scrisoare publica
40 de experti sustin dezvoltarea durabila prin ecoturism la Rosia Montana intr-o scrisoare publica

40 de experti internationali si romani in ecoturism au semnat o scrisoare de sustinere pentru dezvoltarea durabila prin ecoturism la Rosia Montana. Astfel, semnatarii scrisorii considera oportun ca actualul Plan de Urbanism General (PUG) al Comunei Rosia Montana sa permita optiunea de dezvoltare a zonei prin ecoturism printr-un concept modern specific unei dezvoltari durabile ce permite activitati din domeniul ecoturismului, agriculturii si serviciilor adiacente.

Acesti experti au participat la discutii despre potentialul real de dezvoltare de la Rosia Montana, ei fiind in Romania la initiativa Asociatiei de Ecoturism din Romania (AER).

Expertii si-au manifestat ingrijorarea fata de distrugerea ireversibila a unor bogatii naturale si culturale, daca proiectul de exploatare propus de RMGC va deveni realitate. ‘Zona poate deveni un exemplu, la nivel european, de dezvoltare alternativa, cu deplin respect pentru comunitate si natura’, declara Bogdan Papuc, Director AER. ‘Consideram ca acesta zona are posibilitatea sa se dezvolte armonios prin ecoturism, daca acestui tip de dezvoltare i se creaza premizele pentru a exista’, a mai declarat acesta.

Semnatarii fac parte din organizatii precum: Naturefriends International, WWF – Programul Dunare Carpati, Asociatia Norvegiana de Ecoturism, Asociatia Estoniana de Ecoturism, Ecotourism Ireland, ECEAT (Centrul European pentru Eco si Agro Turism), BirdLife Belarus, Ecotrans, Federatia EUROPARC, Ecological Tourism in Europe (ETE), Polish Tourism Organization, Estonian Tourism Board sau chiar din mediul academic, cum ar fi Estonian University of Life Sciences sau Universitatea NAPIER din Edinburgh. Lista a fost completata de proprietari de afaceri in ecoturism din tara sau strainatate.

Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) este un parteneriat pentru conservarea naturii si dezvoltarea ecoturismului, intre asociatii de turism, ONG-uri de dezvoltare locala si conservarea naturii, proiecte de conservarea naturii si agentii de turism.

Scrisoare de sustinere a dezvoltarii durabile prin ecoturism la Rosia Montana

Noi, experti in ecoturism, conservarea naturii si dezvoltare locala durabila, apreciind ca zona Rosia Montana din Muntii Apuseni este amenintata cu distrugerea ireversibila de catre un proiect minier, ne aratam sustinerea fata de optiunea de dezvoltare alternativa a zonei. Consideram ca ecoturismul reprezinta o solutie viabila in contextul natural si cultural al zonei si este in masura de a genera un impact substantial social (locuri de munca) si economic (venituri directe si indirecte in economia locala), fara a distruge resursa naturala si culturala. Eficienta modelului de dezvoltare bazat pe ecoturism este demonstrat de succesele inregistrate de diversele destinatii de ecoturism la nivel global si european.

Consideram oportun ca optiunea de dezvoltare a zonei prin ecoturism sa fie materializata prin adaptarea actualului Plan de Urbanism General (PUG) al Comunei Rosia Montana, la un concept modern specific unei dezvoltari durabile, prin permiterea dezvoltarii de activitati din domeniul ecoturismului, agriculturii si serviciilor adiacente.

In acest context, solicitam autoritatilor romane sa ia in calcul optiunile de dezvoltare durabila alternative mineritului in Rosia Montana, prin realizarea si ulterior implementarea unei strategii de dezvoltare bazata pe ecoturism si totodata protejarea resurselor naturale si culturale ale acestei zonei importante la nivel european.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente