Aerul este poluat de arderile de vegetatie

0
583

Calitatea aerului s-a imbunatatit usor, in Alba Iulia si Sebes, incepind de vineri. Intre timp, APM Alba a oferit si unele date referitoare la rezultatele analizelor facute in cursul saptaminii trecute. In Sebes, vineri si simbata aerul a fost calificat ca „bun”, pentru ca duminica sa fie „mediu”. In Alba Iulia, calitatea aerului s-a mentinut la mediu, pe durata intregului week-end.

In ciuda a ceea ce arata panourile Retelei nationale de monitorizare a calitatii aerului, directorul APM Alba, Vasile Todea, a dat asigurari ca sanatatea populatiei nu a fost pusa in pericol. El a aratat ca, prin metoda gravimetrica, a rezultat o concentratie de pulberi in suspensie de 49,6 ug/m3, adica infim sub limita zilnica pentru sanatate este de 50ug/m3. Todea a aratat ca valorile afisate de peste 80ug/m3 sint valori orare si a insistat ca relevanta este metoda gravimetrica. Aceasta presupune si analizarea sedimentelor de pe anumite filtre, rezultatele aratind ca nu sint depasiri ale limitelor admise la metale grele, ceea ce ar fi fost o problema importanta.

Seful APM Alba este de parere ca de vina pentru afectarea calitatii aerului sint arderile de vegetatie uscata. „Toata lumea curata in gradini si da foc la frunze, in aceasta perioada. Nu este voie prin lege sa dai foc la miristi, motiv pentru care am atentionat Garda de Mediu sa fie mai vigilenta la acest aspect”, a declarat Vasile Todea, precizind ca este posibil sa mai creasca nivelul pulberilor in suspensie si in zilele urmatoare. Totodata, el a aratat ca doreste sa ceara Garzii Nationale de Mediu sa impuna masuri mai drastice impotriva celor care dau foc la miristi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.