Zacamant de gaze naturale descoperit in judetul Braila

0
661

Un zacamant de gaz natural urias care, la o prima estimare, ar acoperi consumul de gaz al Romaniei pentru mai multi ani, a fost descoperit recent in judetul Braila. Deocamdata nu se pot avansa cifre, deoarece rezervele sunt in curs de marcare, iar aceasta activitate va fi continuata in paralel cu extractia.

De la anul, vor incepe lucrarile conexe. Mai intai va trebui realizat terminalul de conducte in zona, la care vor fi legate punctele de extractie.

„Pot sa va spun ca gazul gasit este tipic romanesc, adica are un grad foarte inalt de puritate, 97%, si urmeaza ca in cel mult doi ani de zile sa stim cu exactitate valoarea totala a zacamantului. Exista mai multe pareri, dar nu si cifre”, ne-a declarat telefonic inginerul Valentin Petrescu, de SNGN Romgaz Targu Mures, care a condus lucrarile in judet.

Primarii din comunele Mircea Voda si Visani, pe teritoriul carora se afla uriasul zacamant, abia asteapta demararea operatiunilor de extractie. Pana acum, au fost efectuate doar forari de prospectie care au determinat capacitatea zacamantului, precum si zonele cele mai bune de amplasare a sondelor de extractie, urmand ca incepand cu primavara lui 2011 sa inceapa activitatea.

Nu aduce anul ce aduce gazul

„Cei care au efectuat forarile spun ca stam efectiv pe o punga de gaz metan de cea mai buna calitate, care ar ajunge Romaniei mai multi ani. Din punctul nostru de vedere, abia asteptam demararea activitatilor pentru ca in felul acesta intreaga zona se va ridica din punct de vedere economic. Avem in comuna multi sondori care lucreaza la Ianca si Oprisenesti si care acum vor putea lucra langa casa”, ne-a declarat Alexandru Mosescu, primarul comunei Mircea Voda.

Activitatea de extragere a gazului natural va aduce, pe langa un spor considerabil la bugetele celor doua comune, si o serie de alte avantaje. Unul ar fi, desigur, alimentarea cu gaze a locuintelor si obiectivelor economice din zona. Dar pana atunci, un alt avantaj vine pentru locuitorii din comuna Visani.

„Podul peste raul Buzau este aproape gata si, impreuna cu Primaria Mircea Voda, am intreprins  demersurile pentru amenajarea unui nou drum comunal intre cele doua localitati, drum necesar vehiculelor care vor aduce in zona utilajele de forat si conductele necesare statiei de transport. Locuitorii nostri vor putea scurta cu mai bine de 28 de kilometri drumul spre Braila”, ne-a declarat Marian Butiseaca, contabilul sef a primariei Visani.

Potrivit edililor din cele doua comune, activitatea de extracsie nu va afecta agricultura din zona. „Sondele vor fi pe un islaz apartinand primariilor din cele doua comune”, a precizat primarul de la Mircea Voda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.