Raspuns de la ministrul Mediului, privind poluarea de la Sebes: Instalatie pentru monitorizarea aldehidei formice, in lista de investitii pe 2015

Raspuns de la ministrul Mediului, privind poluarea de la Sebes: Instalatie pentru monitorizarea aldehidei formice, in lista de investitii pe 2015
Raspuns de la ministrul Mediului, privind poluarea de la Sebes: Instalatie pentru monitorizarea aldehidei formice, in lista de investitii pe 2015

Dupa ce senatorul de Alba, Alexandru Peres a cerut, in luna februarie, explicatii oficiale din partea ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu, pe tema „tacerii” ministerului privind protestele impotriva Kronospan, in martie acesta a primit un raspuns oficial. Peres a reclamat modul defectuos de comunicare si implicare a autoritatilor statului cu atributii in domeniul protectiei mediului si solicita date privind indicatorii de poluare de la Sebes.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor transmite faptul ca APM Alba a prevazut in lista de investitii pentru anul 2015 achizitia unei pompe de prelevare aer pentru a se asigura monitorizarea aldehidei formice si in Punctul 1 (la limita cartierului Mihail Kogalniceanu din Sebes), cu o frecventa de prelevare de 7 zile din 7.

Citeste si Senatorul Alexandru Peres, despre protestele impotriva Kronospan. Cere explicatii de la ministrul Mediului si reclama comunicarea ineficienta

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a primit in luna ianuarie doua contestatii privind decizia de revizuire a autorizatiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebes SA. Solutionarea contestatiilor la decizia de acordare a autorizatiei integrate de mediu se desfasoara in conformitate cu prevederile legale, iar, pe perioada analizei contestatiilor, Agentia pentru Protectia Mediului Alba este in imposibilitatea de a finaliza procedura de revizuire a autorizatiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebes SA, potrivit raspunsului transmis de MMAP ca urmare a explicatiilor cerute de senatorul Alexandru Peres.

”In ceea ce priveste Decizia Comisiei pentru analiza contestatiilor in cadrul procedurii de autorizare integrata a SC Kronospan Sebes SA, va asiguram ca aceasta va fi emisa in cel mai scurt timp, astfel incat sa se inlature orice suspiciune in ceea ce priveste nerespectarea legislatiei in domeniul protectiei mediului pe amplasamentul SC Kronospan Sebes SA”, se mai precizeaza in raspuns.

De asemenea, potrivit MMAP, Alba reprezinta una dintre cele 41 de zone de evaluare a calitatii aerului inconjurator, in care evaluarea calitatii aerului se realizeaza pe baza unor metode si criterii comune, stabilite la nivel european.

”Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Alba efectueaza monitorizarea calitatii aerului inconjurator la nivelul judetului Alba, prin derularea activitatilor de operare a echipamentelor care compun Reteaua locala de monitorizare a calitatii aerului din judetul Alba, parte integranta din Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului (RNMCA), precum si a activitatilor de colectare, validare si gestionare a datelor privind aerul inconjurator furnizate in cadrul aceleiasi retele.

Reteaua locala de monitorizare a calitatii aerului din judetul Alba este formata din trei statii de monitorizare a calitatii aerului din care: o statie este amplasata in municipiul Alba Iulia in scopul monitorizarii nivelului de fond existent, celelalte doua statii fiind amplasate in municipiul Sebes si in orasul Zlatna pentru a evidentia influenta activitatilor industriale din acele zone asupra calitatii aerului inconjurator.

In fiecare statie, in functie de specificul acesteia, sunt instalate analizoare pentru masurarea indicatorilor (dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon, ozon, particule in suspensie (PM10), benzen, prelevatoare pentru particule in suspensie (PM10), instrumente pentru masurarea parametrilor meteorologici (directia vantului, viteza vantului, temperatura, umiditatea, presiunea atmosferica, radiatia solara si cantitatea de precipitatii), precum si aparatura de colectare si de transmitere a datelor catre Centrul judetean de gestionare a datelor si catre punctele de informare a publicului”, potrivit ministerului.
statii monitorizare poluanti albaDatele de calitate a aerului furnizate de statii in cursul anului 2014 au fost validate la nivel teritorial de catre APM Alba si sunt in curs de certificare la Centrul de Evaluare a Calitatii Aerului din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, fiind respectata procedura de asigurare a calitatii si control al calitatii datelor (QA/QC).
Pe langa statiile de monitorizare, reteaua mai cuprinde un laborator de analize, un centru judetean de gestionare a datelor precum si trei panouri de informare a publicului privind calitatea aerului inconjurator amplasate in zone intens circulate de pietoni sau la sediile unor institutii publice.

Potrivit ministerului, laboratorul APM Alba este echipat cu aparatura complexa in scopul analizarii si determinarii nivelului de poluanti, dupa prelevarea probelor de la statiile de monitorizare. Centrul judetean de gestionare a datelor al APM Alba detine echipamentele necesare pentru colectarea, prelucrarea, transmiterea si gestionarea datelor furnizate de cele trei statii de monitorizare a calitatii aerului, precum si pentru analiza si determinarea unor poluanti specifici.

Reprezentantii ministerului specifica ca, pentru evaluarea calitatii aerului inconjurator, APM Alba efectueaza monitorizarea concentratiilor de formaldehida din aerul inconjurator, in doua puncte de prelevare, care functioneaza in paralel, dupa cum urmeaza:

Punctul 1 – amplasat la limita cartierului Mihail Kogalniceanu, functional din 2008, cu fecventa de prelevare de 5 zile din 7;
Punctul 2 – amplasat in incinta statiei AB-2 din cartierul Mihail Kogalniceanu, functional din februarie 2014, cu frecventa de prelevare de 7 zile din 7.
Dupa prelevarea probelor, acestea sunt determinate chimic in cadrul laboratorului de analize al APM Alba, conform standardului national STAS 11332-79.
”APM Alba a prevazut in lista de investitii pentru anul 2015 achizitia unei pompe de prelevare aer pentru a se asigura monitorizarea aldehidei formice si in Punctul 1 (la limita cartierului Mihail Kogalniceanu), cu o frecventa de prelevare de 7 zile din 7”, se subliniaza in raspunsul transmis de minister.
In scopul informarii in timp real a publicului interesat, datele privind calitatea aerului inconjurator furnizate de fiecare statie sunt actualizate la fiecare ora si sunt transmise catre cele trei panouri de informare a publicului amplasate dupa cum urmeaza:
– un panou exterior in municipiul Alba Iulia (Piata Iuliu Maniu)
– un panou exterior in municipiul Sebes (str. Lucian Blaga)
– un panou interior la sediul APM Alba (str. Lalelelor)
Totodata, datele sunt transmise si catre site-ul calitateaer.ro, site dedicat informarii publicului cu privire la calitatea aerului inconjurator, la nivel national.

”Concentratiile de formaldehida inregistrate in municipiul Sebes sunt comparate cu 0,012 mg/mc, care reprezinta concentratia maxima admisibila, stabilita ca medie zilnica pentru aldehida formica prin standardul national STAS 12574-87 si sunt prevazute in Buletinele zilnice pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului in judetul Alba, care se posteaza zilnic pe site-ul www.apmab.anpm.ro”, transmit reprezentantii Ministerului Mediului.

indice calitate aerIndicele specific de calitatea aerului reprezinta un sistem de codificare a concentratiilor inregistrate pentru fiecare dintre urmatorii poluanti monitorizati: dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), monoxid de carbon (CO) si pulberi in suspensie (PM10).

Indicele general reprezinta un sistem de comunicare catre public ce permite descrierea periodica, sub o forma simpla, a informatiilor despre starea globala a calitatii aerului din aria de reprezentativitate a fiecarei statii. Pentru a se putea calcula indicele general trebuie sa fie disponibili cel putin trei indici specifici corespunzatori poluantilor monitorizati. Indicele general si indicii specifici sunt reprezentati prin numere intregi, cuprinse intre 1 si 6, fiecare numar corespunzand unei culori si unui calificativ: 1 – excelent, 2 – foarte bun, 3 – bun, 4 – mediu, 5 – rau, 6 – foarte rau.

”Prin implementarea acestei masuri, de prezentare sub forma de indici, se vine in sprijinul publicului interesat, asigurandu-se in acest sens o mai buna intelegere a datelor privind calitatea aerului inconjurator, inregistrate la fiecare statie de monitorizare a aerului din cadrul RNMCA.

Ca urmare a solicitarii autoritatilor administratiei publice locale, in scopul facilitarii informarii publicului cu privire la datele de monitorizare a aldehidei formice, ministerul a luat masuri pentru afisarea zilnica a concentratiilor de aldehida formica inregistrate in municipiul Sebes, pe ambele panouri exterioare de informare a publicului, amplasate in municipiile Alba Iulia si Sebes.

Incepand cu data de 15 ianuarie 2015, concentratiile de aldehida formica determinate in municipiul Sebes sunt prezentate zilnic si pe cele doua panouri exterioare din municipiile Alba Iulia si Sebes”, au mai transmis reprezentantii Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *