Judetul Iasi, al doilea cel mai poluat din tara

Judetul Iasi, al doilea cel mai poluat din tara
Judetul Iasi, al doilea cel mai poluat din tara

Iasiul se afla pe locul doi intr-un top al celor mai poluate judete din tara. S-a ajuns in aceasta situatie din cauza traficului intens, dar si a santierelor din municipiu. Ca sa nu fie amendati de Uniunea Europeana, sefii orasului au intocmit un plan de masuri menit sa reduca poluarea in urmatorii ani.

Anul trecut, s-au inregistrat 26 de depasiri ale valorilor normale de pulberi in suspensie, iar anul acesta, deja s-au inregistrat 12. Principala cauza a acestui tip de poluare o reprezinta traficul rutier intens. Rezultatele au fost inregistrate prin cele sase statii de monitorizare a calitatii aerului din judetul Iasi si centralizate la sediul Agentiei de Protectie a Mediului.

Victor Bogdan Davideanu, director APM Iasi: „Este un oras poluat, intr-adevar. Aceste pulberi sunt destul de nocive pentru sanatatea omului, chiar periculoase, as putea spune. Cauza principala a depasirii pentru PM10 este strict, sau mai mult, arderea combustibililor in instalatii de ardere, respectiv motoarele, mai ales motoarele pe motorina, dar si centralele termice.” O alta cauza – santierele deschise peste tot in oras.

Iar efectele poluarii se resimt in numarul tot mai mare de imbolnaviri inregistrate de alergologi. De la 100 de pacienti pe saptamana, in anii trecuti, acum s-a ajuns si la 300 de cazuri. Cei mai vulnerabili sunt copiii, varstnicii si gravidele. Acestia ajung la spital cu iritatii ale pielii si afectiuni respiratorii.

„Daca boala e mai simpla, poate se rezolva, dar se stie in alergii si in toate fenomenele respiratorii, cat timp alergenul si antigenul persista in mediu si, din contra, il si amplificam, cu atat fenomenele vor fi mai grave si de aceea am spus, mi-e frica de mutatiile care se vor intampla,” a explicat Liliana Veres, medic alergolog.

Ca situatia este grava recunosc si reprezentantii Primariei, care au fost chiar amenintati cu amenzi de Comisia Europeana. N-au avut incotro, spun acestia. Lucrarile de reparatii in oras erau necesare pentru ca altfel ar fi pierdut fonduri comunitare.

Sebastian Buraga, purtator de cuvant al Primariei Municipiului Iasi: „Acest disconfort este temporar pentru ca, pana la sfarsitul acestui an, marile santiere vor fi inchise.”

Printre prioritatile municipalitatii se mai numara si plantarea de arbori si scoaterea traficului greu in afara orasului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *