2009, Anul Gunoaielor. Interviu cu Danut Stefanescu, seful Agentiei pentru Protectia Mediului Mures

Normele europene privind protectia mediului impun obligatoriu o schimbare de mentalitate a oamenilor si a agentilor economici. Pana in anii din urma, nu ne interesa foarte tare ce se intampla cu deseurile, ce aer respiram sau ce putem face pentru a avea un mediu curat. Directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Mures (APM), Danut Stefanescu, ne lamureste in dialogul urmator cum sta treaba cu taxarea pungilor de plastic, care sunt unitatile potential poluatoare ale judetului, cat gunoi menajer producem si de ce suntem obligati sa inchidem gropile de gunoi din judet.

Reporter: Care a fost bugetul alocat APM Mures pe anul 2008?
Danut Stefanescu: Bugetul toal pe anul trecut a fost de 2.064.000 de lei, din care fondul de salariu a fost 1.583.000 de lei si dupa ce vremuri se anunta cred ca bugetul de anul acesta va fi unul asemanator.

Rep.: Cati angajati aveti in organigrama agentiei?
D.S.: Avem 50 de posturi in organigrama, dar avem angajati doar 47 pentru ca s-au blocat trei posturi vacante.

Rep.: Ce activitati desfasurati in luna martie?
D.S.: In aceasta perioada eliberam acte de reglementare, analize de laborator si monitorizam starea factorilor de mediu din judet.

Rep.: Direct, sau indirect criza financiara afecteaza intr-un fel sau altul activitatea agentiei?
D.S.: Da, am inregistrat o scadere la eliberarea acordurilor de mediu pentru investitii noi, foarte putine dosare au ajuns la noi in ultima perioada pentru aprobari pentru realizarea de obiective industriale.

Rep.: Care ar fi problemele de mediu care necesita o rezolvare urgenta?
D.S.: In aceasta perioada am depus un proiect la Post Mediu – Axa 4 – pentru realizarea planului de management, in aria protejata Muntii Calimani-Gurghiu. Proiectul a fost depus la Sibiu si in termen de zece zile vom primi un raspuns oficial. Eu sper sa castigam acest proiect in valoare de circa 1.400.000 de euro. Sunt sanse mari sa castigam. Vreau sa va spun ca acest proiect a fost realizat de compartimentul Protectia Naturii din APM in afara programului, adica fara ca oamenii sa fie platiti cu ceva in plus fata de salariul lor normal.

Rep.: Dar Master Planul Consiliului Judetean nu salveaza aceasta problema?
D.S.: Consiliul Judetean are Master Planul cu gestiunea integrata a deseurilor, care a fost aprobat de Ministerul Mediului si care are o valoare mare, de 40.000.000 de Euro, contributie a Uniunii Europene. Dar, din pacate, aplicarea Master Planului nu va incepe decat in 2010, iar noi anul acesta trebuie sa inchidem toate gropile de gunoi.

Rep.: Atunci unde se vor depozita gunoaiele?
D.S.: Teoretic se va incerca largirea gropii de gunoi de la Sighisoara, sa fie transportate acolo, dar sunt probleme mari. Intr-un singur an se strang circa 160.000 de tone de deseuri menajere in judetul Mures. Consiliul Judetean gestioneaza aceasta problema a deseurilor din judet dar este o problema mare. Master Planul este foarte bun, dar din pacate aproximativ un an intarziere fata de angajamentele pe care le avem fata de Uniunea Europeana.

Rep.: Pentru aceasta neputinta ce sanctiuni se prevad in acest sens?
D.S.: Daca nu ne putem incadra se intra pe procedura de infrigement, unde in final se ajunge la amendarea statului roman si e vorba de anumite sume de bani care trebuie varsate zilnic pana la incadrarea la zi si platirea penalitatilor. Odata cu Master Planul vom avea si selectarea deseurilor, statiile de transfer, va fi totul pus la punct in judetul Mures din punct de vedere al deseurilor, dar incepem doar din 2010 sa realizam si depozitul de deseuri ecologice.

Rep.: Ati inregistrat poluari semnificative in cursul anului trecut in judetul Mures?
D.S.: Anul trecut nu a ridicat mari probleme, de la combinatul Azomures nu am avut poluari semnificative cu amoniac. Probabil in jurul combinatului s-a mai simtit miros de amoniac, dar pe oras nu am avut probleme unde avem statiile de monitorizare automata. Am avut zile cu depasiri la pulberi in suspensie la PM 10. Care inseamna praful acela foarte fin, care de fapt nu se depune ci sta in aer. Aceste pulberi au fost depasite circa 20-25 de zile, anul trecut. Motivul este traficul rutier, suprafetele mari de teren fara iarba, pe care orice vant antreneaza particule foarte fine. Nu avem intreprinderi mari poluatoare cu pulberi in afara de Azomures, in rest la noi in judet toata incalzirea se face cu gaz metan la care pulberele sunt foarte putine.

Rep.: Aveti un inventar al spatiului verde la nivel de municipiu?
D.S.: Avem un inventar mai vechi, care spune ca sunt intre 7 si 9 mp de spatiu verde pe cap de locuitor in municipiul Targu-Mures. Spatiul verde lipseste in Targu-Mures, pentru ca acest municipiu s-a dezvoltat fara suprafete mari de parcuri. La noi parc putem numi platoul Cornesti, parcul de la stadion, Week-endul ca spatiu verde, restul sunt parculete mici nesemnificative.
Robert MATEI
Sursa: Ziarul de Mures 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *