Respiram aer tot mai toxic!

  1
  502

  Pericolul la care sint expusi oamenii din Alba Iulia si Sebes este tot mai mare, pe masura ce calitatea aerului tinde sa devina tot mai proasta. De cel putin 5 zile, panourile pe care sint afisate informatii legate de calitatea aerului arata „rau”, adica aerul este prost calitativ la un nivel de 5 din 6 posibil.

  Miercuri si joi, panourile au aratat constant ca pulberile in suspensie depaseau 80 de ug/ m3, in timp ce limita zilnica pentru sanatate este de 50ug/m3. La „foarte rau” se trece daca se ajunge la 100 ug/m3.
  Problema este ca deja vorbim despre o expunere destul de lunga a populatiei la aceste concentratii ridicate de pulberi in suspensie.
  Explicatia oferita de directorul APM Alba, Vasile Todea, la inceputul saptaminii, vorbea despre calmul atmosferic care favorizeaza astfel de poluari atmosferice. Ieri, desi vintul s-a facut resimtit, aerul nu a fost mai putin poluat. La inceputul saptaminii, seful APM Alba vorbea, de asemenea, despre o concentratie de pulberi in suspensie de circa 60 ug/m3, care nu ar fi fost periculoasa. Ieri, nu a vrut sa faca alte comentarii asupra situatiei inregistrate, precizind ca va oferi mai multe date in momentul in care analizele pe care le-a demarat APM Alba vor fi finalizate, cel mai probabil in cursul zilei de astazi.
  Efecte asupra sanatatii
  Desi vremea este placuta in cursul zilei, ar fi de recomandat ca persoanele sensibile sa renunte la plimbarile lungi in aer liber, cel putin pina cind calitatea aerului nu va fi mai buna. Pe www.calitateaer.ro, sint rezumate efectele pe care le pot avea acesti poluatori asupra sanatatii populatiei.
  „Dimensiunea particulelor este direct legata de potentialul de a cauza efecte. O problema importanta o reprezinta particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas si git si patrund in alveolele pulmonare provocind inflamatii si intoxicari. Sint afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii, virstnicii si astmaticii. Copiii cu virsta mai mica de 15 ani inhaleaza mai mult aer si in consecinta mai multi poluanti. Ei respira mai repede decit adultii si tind sa respire mai mult pe gura, ocolind practic filtrul natural din nas. Sint in mod special vulnerabili, deoarece plaminii lor nu sint dezvoltati, iar tesutul pulmonar care se dezvolta in copilarie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi inrautateste simptomele astmului, respectiv tuse, dureri in piept si dificultati respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentratie scazuta de pulberi poate cauza cancer si moartea prematura”, se arata pe www.calitateaer.ro, site oficial al Ministerului Mediului si ANPM.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.