Comisia Europeana renunta la promisiunea de a mentine incalzirea globala sub 2°C

Comisia Europeana renunta la promisiunea de a mentine incalzirea globala sub 2°C
Comisia Europeana renunta la promisiunea de a mentine incalzirea globala sub 2°C

Reprezentantii celor peste 120 organizatii din Reteaua de Actiune pentru Clima din Europa (CAN Europe) si-au exprimat dezamagirea fata de lipsa de ambitie a Comisiei Europene (CE) privind cadrul legal pentru anul 2030 in domeniul climei si energiei, prezentat astazi de presedintele Hosé Manuel Barroso.  In cazul in care nu va suferi modificari, documentul ar putea bloca actiunile UE la un nivel mult prea scazut pentru ca Uniunea sa-si poata respecta angajamentele de a mentine incalzirea globala sub 2 grade Celsius.

„Propunerea publicata astazi nu este in concordanta cu comunicarile stiintifice si nici chiar cu propria analiza a Comisiei din care reiese necesitatea de a intensifica actiunea climatica. Pe masura ce modificarile climei si impactul acestora se intensifica la nivel global dar si aici, in Europa, este de neconceput renuntarea la actiuni ambitioase. O tinta slaba in domeniul regenerabilelor nu va furniza siguranta investitionala de care avem nevoie pentru a da startul economiei verzi, pentru a crea locuri de munca verzi si pentru a reduce costul decarbonizarii economiei”, a spus Wendel Trio, presedintele CAN Europe.

Noul cadru legislativ UE stabileste o tinta obligatorie pentru de reducere a emisiilor de 40% fata de nivelul anului 1990, o tinta obligatorie pentru energie regenerabila de 27% la nivelul intregii Uniuni concomitent cu disparitia tintelor nationale, reformarea schemei de comercializare a certificatelor de emisii si o importanta crescuta a planurilor nationale pentru energie competitiva sigura si sustenabila.

Reprezentantii CAN Europe sustin introducerea in UE a unor tinte obligatorii pentru: reducere a emisiilor de GES cu cel putin 55%, utilizarea energiei din surse regenerabile in proportie de 45% si economisirea energiei cu 40%.

Romanii, afectati de poluare si de efectele schimbarilor climatice

O tinta mai mare de reducerea a emisiilor de GES ar avea beneficii uriase si pentru sanatatea populatiei. Ameliorarea calitatii aerului conduce la rate mai mici de imbolnavire in special in cazul afectiunilor respiratorii si cardiovasculare, iar costurile asociate tratamentelor scad, pe masura ce productivitatea creste. La nivel european, peste 80% din populatie este expusa la niveluri de pulberi in suspensie si ozon mai mari decat cele recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Pentru Romania, nevoia reducerii emisiilor si polarii este cu atat mai stringenta cu cat tara noastra este a doua cea mai poluata din UE in privinta centralelor pe carbuni. Potrivit unei cercetari realizate de Health and Environment Alliance, Romania este depasita doar de Polonia in ceea ce priveste cantitatea de substante poluante eliberate in atmosfera de cosurile centralelor, fiind urmata de Germania.

De asemenea, consecintele schimbarilor climatice sunt deja vizibile: desertificare in sudul tarii, migratia unor specii in nord si inundatii distrugatoare ce alterneaza cu perioade de seceta extrema.

 

Reteaua de Actiune pentru Clima Europa este o coalitie de peste 120 de organizatii din peste 25 de state europene, ce lucreaza pentru a preveni efectele schimbarilor climatice si pentru a promova politici climatice si energetice sustenabile in Europa.

Fundatia TERRA Mileniul III este membra a CAN Europe.

Necesitatea reducerii cu 40% a emisiilor de GES se bazeaza pe raportul Grupului Interguvernamental privind Schimbarile Climatice (IPCC) din cadrul ONU, publicat in 2007 care a estimat un varf al emisiilor globale in anul 2015 si o reducere ulterioara a acestora la o cantitate totala globala anuala de 44 gigatone de echivalent CO2 (GtCO2), pana in 2020. In contextul actual, aceste estimari nu sunt realizabile.

Un rezumat al cercetarii Health and Environment Alliance este disponibil aici.

Foaia de Parcurs pentru emisii scazute pana in anul 2050 este disponibila la: ec.europa.eu/clima/policies/roadmap/index_en.htm

Mai multe informatii despre fenomenul schimbarilor climatice in Romania gasiti in filmul documentar Plus 2 Celsius: http://www.youtube.com/watch?v=q3d6ITT9Axc&feature=c4-overview&list=UUPl00xHx3VUtkx0PFGQqoAg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *