Poluare cu produse petroliere pe Crisul Repede, in zona podului Macio

Poluare cu produse petroliere pe Cri?ul Repede, în zona podului Macio
Poluare cu produse petroliere pe Crisul Repede, in zona podului Macio
Poluare cu produse petroliere pe Crisul Repede, in zona podului Macio

Specialistii Administratiei Bazinale de Apa Crisuri si ai Companiei de Apa Oradea au descins, miercuri dimineata, in zona Podului Macio, dupa ce au fost sesizati de reporterii Digi 24 Oradea ca raul Crisul Repede prezinta urmele unei posibile poluari cu produse petroliere.

Ajunsi in Dragos Voda, specialistii au confirmat ca dintr-un canal pluvial care deverseaza in Cris in zona podului aflat in constructie au ajuns in rau irizatii de produse petroliere. „Petele erau vizibile pe malul stang, pe un tronson de aproximativ 500 m. Echipa de interventie din cadrul Companiei de Apa Oradea a realizat un baraj in deptul canalului pluvial si a dispersat material absorbat pe cursul de apa”, se arata intr-o informare remisa de ABA Crisuri. Specialistii au preluat si probe de apa, insa rezultatele laboratorului vor fi gata abia joi.

Intre timp, urmele de produse petroliere au ajuns si in zona podului Dacia, intrucat debitul Crisului a crescut de la 9 mc/s la 20 mc/s. „Nu s-a inregistrat mortalitate piscicola, iar cantitatea de produse petroliere care s-a scurs din canalul pluvial in cursul de apa a fost mica. Specialistii nostri sunt inca pe teren pana cand situatia va intra din nou in normal”, a declarat Dumitru Voloseniuc, director ABA Crisuri.

Cel mai probabil, poluatorul va ramane anonim. Asta deoarece canalul cu pricina colecteaza apele pluviale din zona strazilor Clujului si Dragos Voda, iar identificarea persoanei care a aruncat in gurile de canal substante poluante este aproape imposibila. De asemenea, cel mai probabil, substanta a fost aruncata in urma cu mai multe zile, dar abia acum a ajuns la suprafata, transportata de ploile abundente din ultimele zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *