Dan Voiculescu vrea parc fotovoltaic la Limanu. GRIVCO a primit aprobarea ANRE

Îngheţul din eoliene: Anul acesta s-au montat 155 de turbine noi, de 2,5 ori mai puţine comparativ cu 2013
Dan Voiculescu vrea parc fotovoltaic la Limanu. GRIVCO a primit aprobarea ANRE
Dan Voiculescu vrea parc fotovoltaic la Limanu. GRIVCO a primit aprobarea ANRE

Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, in sedinta de miercuri, cererea companiei GRIVCO, controlata de familia presedintelui-fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, de eliberare a unei autorizatii de infiintare pentru proiectul unei centrale electrice fotovoltaice cu o capacitate instalata de 2,5 MW, amplasata in extravilanul localitatii Limanu din judetul Constanta.

In sedinta ANRE de miercuri a fost acordata o „autorizatie de infiintare solicitata de S.C. Grupul Industrial Voiculescu si Compania (GRIVCO) S.A. pentru realizarea noii capacitati energetice „Centrala Electrica Fotovoltaica CEF Perisoru – 2,5 MW”, amplasata in extravilanul localitatii Limanu, judetul Constanta”, potrivit energyreport.ro.

Dan Voiculescu nu este la prima incercare de patrundere in industria energiei produse din surse regenerabile. In 2007, GRIVCO intentiona sa construiasca un parc eolian in comuna Valu lui Traian, tot din judetul Constanta, investitie estimata la 25 milioane euro.

Firma GRIVCO Energy, din grupul omonim, a intermediat, de-a lungul timpului, vanzari de energie de la producatori controlati de stat precum Nuclearelectrica sau termocentralele Craiova, Rovinari si Turceni catre clienti majori tot de stat, cum ar fi Electrica si subsidiarele sale, precum si Termoelectrica sau Metrorex.

Potrivit energyreport.ro, in perioada 2003 – 2011, Grivco a vandut Metrorex, timp de trei ani consecutiv, energie electrica in valoare totala de 11,3 milioane euro.

In iunie 2012, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a semnat doua contracte de cumparare de energie de la compania Grivco.

Tentative ale Guvernului USL de reducere a subventiilor pentru energia regenerabila

Pe de alta parte, in prezent, guvernul USL, din care face parte si PC, al carui presedinte-fondator este Dan Voiculescu, incearca sa reduca subventiile de stat pentru producatorii de energie din surse regenerabile, suportate de consumatorii casnici si industriali.

In acest sens, au fost adoptate deja doua acte normative, unul care amana pana in 2017 acordarea unei parti din certificatele verzi pe care producatorii de energie regenerabila le primesc drept subventii, iar altul care reduce numarul de certificate acordate acestor producatori.

Mai mult, Gabriela Firea, vicepresedinte PSD si fost angajat al trustului Intact, controlat de familia Voiculescu, este, alaturi de alti doi senatori PSD, initiatoarea unui proiect de act normativ prin care valoarea maxima de tranzactionare a certificatelor verzi acordate drept subventie investitorilor in capacitati de generare verzi ar urma sa fie redusa cu peste 45%, de la 55 de euro la 30 de euro, arata site-ul de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *