Radiatii de trei ori mai mari decat nivelul de alerta

  0
  515
  Radiatii de trei ori mai mari decat nivelul de alerta
  Radiatii de trei ori mai mari decat nivelul de alerta
  Radiatii de trei ori mai mari decat nivelul de alerta
  Radiatii de trei ori mai mari decat nivelul de alerta

  Si in 2014, zona Ciudanovita si Valea Nerei de la granita cu Serbia, raman sectoare „fierbinti” ale mediului din sudul Banatului.

  GEC Nera a monitorizat in ultimele doua luni calitatea mediului natural si construit de pe cursul raului Nera, intre localitatile Zlatita si Bazias (confluenta cu Dunarea), precum si de pe traseul drumului Oravita – Ciudanovita – Jitin. Rezultatele sunt alarmante.

  In ce priveste cursul raului Nera, fenomenele cele mai relevante de agresiune impotriva mediului sunt taierile ilegale de arbori de pe terenuri, fie private, fie apartinand Primariei Socol. In aceasta perioada taierile au avut o amploare fara precedent fata de anii anteriori iar numarul de arbori taiati pe teritoriul Romaniei, pe o lungime de 11 km de curs, este de ordinul miilor. Grupul ecologic sustine ca a sesizat autoritatile competente, in vederea stoparii taierilor ilegale, insa nu s-a primit niciun raspuns. In cazul calitatii mediului din zona Oravita – Ciudanovita – Jitin, fenomenul relevant constatat este nivelul radiatiilor de pe cele cca 22 de halde de deseuri miniere radioactive din perimetrul Ciudanovita – Natra – Lisava.
  Pe toate aceste halde nivelul raditiilor este de trei ori mai mare decat nivelul de alerta precizat de legislatia in vigoare. Intr-un comunicat trimis redactiei se arata ca „masuratorile s-au facut cu un contor Geiger RADEX RD 1706 cu care sunt dotate majoritatea institutiilor publice care monitorizeaza aceasta zona. Exista zone critice ale haldelor in care Compania Nationala a Uraniului a interzis accesul si in care este posibil ca nivelul radiatiilor sa depaseasca de sute de ori limita de alerta. Un tabel complet al masuratorilor efectuate va fi trimis autoritatilor direct responsabile din judetul Caras–Severin carora li se va cere un punct de vedere”.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.