Recomandare a Comisiei Europene pentru exploatarea gazelor de sist

Companiile poloneze se retrag din explorarea gazelor de şist
Recomandare a Comisiei Europene pentru exploatarea gazelor de sist
Recomandare a Comisiei Europene pentru exploatarea gazelor de sist

Comisia Europeana (CE) a adoptat miercuri o recomandare menita sa asigure ca exista masuri de protectie pentru mediu si clima pentru tehnica fracturarii hidraulice de mare volum utilizata in operatiunile de exploatare a gazului de sist. Recomandarea ar urma sa ajute statele membre care doresc sa utilizeze aceasta practica sa abordeze riscurile de sanatate si de mediu si sa amelioreze transparenta pentru cetateni. De asemenea, textul stabileste un cadru clar pentru investitori.

In acelasi timp, recomandarea CE e insotita, potrivit Agerpres, de o comunicare care analizeaza oportunitatile si provocarile pentru utilizarea fracturarii hidraulice in scopul extragerii hidrocarburilor.

„Gazul de sist aduce multe sperante in unele parti ale Europei, dar reprezinta si o sursa de preocupare publica. Comisia raspunde unor apeluri la actiune cu principii minime pe care statele membre sunt invitate sa le respecte pentru a aborda preocuparile legate de mediu si de sanatate si pentru a da operatorilor si investitorilor predictibilitatea de care au nevoie”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, citat intr-un comunicat al CE.

Recomandarea CE invita statele sa evalueze de dinainte posibilele efecte cumulative inainte de a acorda licente, precum si sa evalueze cu grija riscurile si impactul asupra mediului. De asemenea, cei care exploateaza de sist ar trebui sa se asigure ca integritatea putului respecta standardele celor mai bune practici. De asemenea, este recomandata verificarea calitatii apei locale, a aerului si a solului inainte de inceperea operatiunilor, pentru a putea monitoriza orice schimbari si a raspunde riscurilor ce pot aparea. Se impune si controlul emisiilor din aer, inclusiv a celor de gaze cu efect de sera, informarea publicului despre produsele chimice folosite in puturi individuale si garantarea faptului ca operatorii aplica cele mai bune practici in cadrul proiectelor din domeniu.

Statele membre sunt invitate sa aplice aceste principii in termen de sase luni si, din decembrie 2014, sa informeze CE anual despre masurile pe care le-au introdus. Comisia va monitoriza aplicarea recomandarii printr-un tabel de bord public care va compara situatia in diferite state membre si ii va analiza eficienta intr-un termen de 18 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *