GEC Nera: Garda de Mediu s-a implicat formal si birocratic in problemele de poluare din judet

AGENTIA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI CARAS SEVERIN Spre stiinta: -Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic -Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor -Institutia Prefectului Judetul Caras – Severin In legatura cu solicitarea de puncte de vedere privind cele doua studii de impact referitoare la constructia celor doua microhidrocentrale in zona Prigor, jud. Caras –Severin, ce urmeaza a…

Citește mai departe

Cel mai contaminat judet din tara

Judetul Caras-Severin se afla, alaturi de Hunedoara, in fruntea listei cu cele mai contaminate judete din tara. Este vorba despre o clasificare a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, in functie de contaminarea solului si a apelor subterane, precum si a riscurilor provocate de acestea pentru sanatatea umana si pentru mediu. Potrivit unui comunicat din partea…

Citește mai departe

Romania sub efectul infringement-ului Comisiei Europene pe poluarea de la Moldova Noua

Derularea infringement-ului Comisiei Europene contra Romaniei privind poluarea de la Moldova Noua este «in grafic» ! Cui ii pasa ? Vountarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera, organizatie nonguvernamentala, apolitica si nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro), au realizat in perioada ianuarie – martie 2015 o monitorizare a poluarii transfrontaliere provenita de la iazul Tausani – Bosneag apartinand…

Citește mai departe
Senatorul PSD Liviu Marian Pop si-a anuntat public pozitia impotriva repornirii activitatii de cianurare la uzina Romaltyn din Baia Mare

ROMALTYN VS. BAIA MARE – Societatea care vrea sa prelucreze deseuri miniere prin cianurare a dat in judecata Consiliul Local in speranta anularii unei hotarari care pune piedica in reluarea activitatii

Consilierii baimareni au initiat si aprobat astazi, 17 iulie, un proiect de hotarare privind mandatarea primarului Catalin Chereches pentru angajarea unui avocat care sa asigure consultanta si sa reprezinte interesele Consiliului Local Baia Mare intr-un proces intentat de catre societatea Romaltyn. Demersul realizat de alesii locali e urmare a unei plangeri prealabile formulate de catre…

Citește mai departe
Ion Sturza a preluat 49% din "Romaltyn" Baia Mare

Uzina aurifera din Baia Mare, oprita in urma poluarii cu cianuri a raului Tisa, in anul 2000, ar putea fi repornita

Fribourg Investments va investi 20 milioane de dolari pentru valorificarea si reciclarea deseurilor Uzina aurifera din Baia Mare, oprita in urma poluarii cu cianuri a raului Tisa, in anul 2000, ar putea fi repornita, pentru reciclarea deseurilor miniere. Fondul de private equity Fribourg Investments, controlat de fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza, a cumparat…

Citește mai departe
Minidesertul Tausani-Bosneag, uitat de parlamentarii de Caras-Severin

Minidesertul Tausani-Bosneag, uitat de parlamentarii de Caras-Severin

Grupul Ecologic de Colaborare Nera deruleaza in perioada septembrie 2012 -iunie 2013 proiectul de interes public Watchdog si advocacy destinate stoparii activitatilor antropice ilegale in aria Parcul Natural Portile de Fier sustinut financiar de catre Trustul pentru Societatea Civila in Europa Centrala si de Est in cadrul programului Fondul pentru Inovare Civica derulat in Romania…

Citește mai departe

GEC Nera bate obrazul Ministerului Mediului pentru nerezolvarea problemei poluarii din Clisura Dunarii

Conducerea ONG-ului sustine ca nici in 2013 nu va fi rezolvata problema poluarii din Clisura Dunarii. Poluarea cu deseuri miniere provenite de la iazurile de decantare Tausani si Bosneag va continua si pe parcursul acestui an, sustine presedintele GEC Nera, Corneliu Popovici Sturza, si asta pentru ca, potrivit acestuia, Ministerul Mediului a pasat responsabilitatea unei „entitati care…

Citește mai departe

17 halde de deseuri radioactive ameninta Caras-Severinul dinspre Ciudanovita si Lisava

Noile monitorizari pe protectia mediului realizate de Grupul Ecologic de Colaborare Nera in perioada septembrie – octombrie 2012, axate in fapt pe starea factorilor de mediu si a biodiversitatii, precum si modul in care se practica turismul releva probleme insemnate in zona Parcurilor Nationale Semenic – Cheile Carasului si Cheile Nerei – Beusnita si a…

Citește mai departe

S-a dat startul la „Marea hoinareala 2012”

In perioada 27-28 aprilie 2012 Grupul Ecologic de Colaborare Nera a dat start-ul la programul de voluntariat „Marea hoinareala 2012”, realizat in fiecare an in perioada aprilie – noiembrie pe teritoriul. Microregiunii de Colaborare Transfrontaliera Dunare – Nera – Caras si care este un proiect de interes public destinat monitorizarii alternative a mediului, informarii populatiei…

Citește mai departe

Peste 60 de milioane de metri cubi de deseuri miniere polueaza judetul Suceava

Dupa 1990, in judetul Suceava, in ritm lent, dar sigur, majoritatea activitatilor miniere de explorare, exploatare si preparare a minereurilor si-au incetat activitatea, in principal din cauze economice, dar si ecologice. Aceasta este opinia specialistului in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Anca Ionce. Consilierul doctor inginer Anca Ionce precizeaza ca, din totdeauna, mineritul a avut…

Citește mai departe

    Marea Hoinareala 2011

    Grupul Ecologic de Colaborare Nera lanseaza, vineri, o noua Hoinareala in Muntii Aninei. Calatorii cu trenul pe cea mai veche cale ferata montana din Romania, prezentarea ecoturistica a orasului Anina si a Rezervatiei Naturale Buhui fac parte din programul evenimentului la care sunt asteptati sa participe toti cei dornici de turism. Monitorizarea mediului si promovarea…

    Citește mai departe

    Concluzii dupa „Marea Hoinareala”

    Grupul Ecologic de Colaborare Nera a dat startul, la sfarsitul saptamanii trecute, programului de voluntariat „Marea Hoinareala”, destinat monitorizarii alternative a mediului si promovarii ecoturismului in microregiunea Dunare – Nera – Caras. Prima etapa a acestui program a inclus activitati de monitorizare si ecologizare pe traseele Valea Susarei si Valea Beiului, dar si in zona…

    Citește mai departe