S-a dat startul la „Marea hoinareala 2012”

S-a dat startul la „Marea hoinareala 2012”

In perioada 27-28 aprilie 2012 Grupul Ecologic de Colaborare Nera a dat start-ul la programul de voluntariat „Marea hoinareala 2012”, realizat in fiecare an in perioada aprilie – noiembrie pe teritoriul.

Microregiunii de Colaborare Transfrontaliera Dunare – Nera – Caras si care este un proiect de interes public destinat monitorizarii alternative a mediului, informarii populatiei in legatura cu regimul ariilor naturale protejate, igienizarii zonelor speciale de protectie si conservare precum si promovarii ecoturismului.

Prima etapa a acestui program s-a derulat pe teritoriul comunei Sasca Montana si a inclus amplasamentul depozitului (haldei) de deseuri miniere care provin de la fosta exploatare de minereu de cupru din Sasca Montana precum si traseele Valea Susarei si Valea Beiului din interiorul Parcului National Cheile Nerei-Beusnita.

La aceasta etapa a programului au participat un numar de 30 de tineri voluntari de la Grupul Scolar Agricol Oravita, Grupul Scolar Industrial „Mathias Hammer” Anina, Asociatia „Aurora” Bela Crkva, Universitatea de Vest Timisoara, Universitatea Politehnica Timisoara si Directia Silvica Pančevo care activeaza in centrul de voluntariat al GEC Nera.

Voluntarii au consemnat in formularele de monitorizare fenomenul grav de poluare cu deseuri miniere provenind de la depozitul neprotejat din Sasca Montana aflat in administrarea Companiei Nationale a Cuprului si Fierului Deva. Vanturile puternice si apele meteorice antreneaza, de peste 35 de ani, materialul cu structura de nisip fin din depozit si-l transporta pe terenurile agricole din zona, in gospodariile populatiei si pe drumul judetean Ciuchici – Carbunari, degradand culturile si putinul teren agricol pe care il au localnicii din

Sasca Montana. Lipsa lucrarilor de protejare si incadrare in peisaj a acestei halde are un impact negativ major asupra dezvoltarii turismului in Sasca Montana.

In ce priveste minunatele trasee Valea Beiului si Valea Susarei voluntarii au consemnat ca de la un an la altul are loc o imbunatatire a starii de curatenie si a infrastructurii de vizitare dar si anul turistic 2012 debuteaza fara existenta unui centru de vizitare aflat in administratia parcului si a unor campari omologate.

In absenta unui centru de vizitare turistii si localnicii afla de la specialisti putine lucruri despre nevoia de protectie si conservare a patrimoniului natural iar gradul de acceptarea la nivelul comunitatilor locale din zona parcului a regimului de arie naturala protejata este extrem de redus.

Camparile neomologate, cum este si cea de langa pastravaria din Valea Beiului, nu au dotari minime necesare practicarii ecoturismului iar in sezonul turistic acestea sunt ravasite de vetre de foc, gunoaie menajere si ambalaje din plastic.

Un raport detaliat privind starea mediului, modul de practicare a ecoturismului precum si recomandari adresate factorilor direct responsabili de dezvoltarea durabila a acestei zone va fi distribuit in perioada urmatoare tuturor celor interesati.

Programul de voluntariat „Marea hoinareala 2012” este finantat prin campania de strangere de fonduri „2 % pentru protejarea lumii mirifice din sudul Banatului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *