17 halde de deseuri radioactive ameninta Caras-Severinul dinspre Ciudanovita si Lisava

17 halde de deseuri radioactive ameninta Caras-Severinul dinspre Ciudanovita si Lisava

Noile monitorizari pe protectia mediului realizate de Grupul Ecologic de Colaborare Nera in perioada septembrie – octombrie 2012, axate in fapt pe starea factorilor de mediu si a biodiversitatii, precum si modul in care se practica turismul releva probleme insemnate in zona Parcurilor Nationale Semenic – Cheile Carasului si Cheile Nerei – Beusnita si a Parcului Natural Portile de Fier din Romania, precum si a Rezervatiei Naturale Speciale Deliblatska Pešcara (Dunele de nisip Deliblato) din Serbia.

Monitorizarea PN Portile de Fier s-a facut in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin in cadrul proiectului de interes public Watchdog si advocacy destinate stoparii activitatilor antropice ilegale in aria Parcul Natural Portile de Fier finantat in cadrul programului INOVARE CIVICĂ derulat de catre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si sustinut financiar de catre Trustul pentru Societatea Civila in Europa Centrala si de Est, ne informeaza Doina Margineanu, responsabil relatii publice la GEC Nera. Traseele monitorizate au fost urmatoarele Clisura Dunarii in zona localitatii Moldova Noua si in Rezervatia Naturala Cazanele Mici – Cazanele Mari din zona Parcului Natural Portile de fier, in data de 15 septembrie 2012. Traseul linia ferata Oravita – Anina, orasul Anina si rezervatia naturala Buhui – Marghitas din zona Parcului National Semenic Cheile – Carasului, in zilele de 29 septembrie si 13 octombrie 2012. Traseul Deliblato – Crni Vrh – Rošijana – Kornu din zona Rezervatiei Naturale Speciale Deliblatska Peščara (Dunele de nisip Deliblato), in data de 19 octombrie 2012. Rezervatia Naturala Izvorul Bigar in data de 15 septembrie 2012 si Rezervatia naturala Valea Ciclovei – Ilidia in data de 20 octombrie 2012, din zona Parcului National Cheile Nerei – Beusnita. La activitatile de monitorizare au participat profesori, elevi de liceu si studenti de la Grupul Scolar Mathias Hammer Anina, Grupul Scolar Agricol Oravita, Grupul Scolar Industrial Moldova Noua, Universitatea de Vest si Universitatea Politehnica din Timisoara care activeaza in cadrul GEC Nera in baza unui contract de voluntariat precum si voluntari din Serbia de la Asociatia Aurora Bela Crkva si Asociatia Jelenak Pančevo.

In urma procesarii unui numar de 34 de fise de monitorizare realizate de catre voluntari au rezultat mai multe concluzii privind fenomenele de agresiune impotriva factorilor de mediu si a biodiversitatii de pe teritoriul Romaniei. Astfel, in zona perimetrului minier Ciudanovita – Lisava – Natra exista un numar de 17 depozite (halde) de deseuri miniere radioactive neprotejate si neincadrate in peisaj, rezultate in urma activitatii la fostele mine de uraniu din zona. Din patru galerii miniere apele de mina se scurg direct in paraurile Jitin si Ciudanovita. Nivelul radiatiilor in unele portiuni din halda mare de la Ciudanovita depasesc de zeci de ori limita maxima admisa. Pe aceste halde pasuneaza in permanenta animale. Intrebati unde isi valorifica produsele lactate, proprietarii animalelor au spus ca in pietele din Oravita, Anina si Resita. Tot in zona perimetrului minier Ciudanovita – Lisava – Natra exista un numar de unsprezece cladiri industriale deteriorate si abandonate, unele prabusite, care diminueaza considerabil calitatea peisajului de pe linia ferata Oravita – Anina si au un impact negativ asupra promovarii turismului in zona. In orasul Anina exista un numar de sapte halde de deseuri miniere neprotejate si neincadrate in peisaj, rezultate in urma activitatii la fostele minele de carbune din zona. Cetatenii afirma ca la precipitatii abundente materialul din halde aluneca, distrugand gospodariile populatiei si blocand drumurile din zona. Intre localitatile Moldova Noua si Coronini, pe o suprafata de aproximativ 150 ha, exista un depozit (iaz) de deseuri miniere neprotejat si neincadrat in peisaj, rezultat in urma activitatii de la minele de cupru din Moldova Noua. Deseul minier este sub forma de nisip fin uscat , usor antrenabil la viteze ale vantului care depasesc 40 de km/ora. Cetatenii au afirmat ca in ultimii sase ani, cu ocazia vanturilor care sufla frecvent in zona, au fost poluate grav de fiecare data gospodariile populatiei, terenurile agricole, sursele de apa si locatiile turistice de pe ambele maluri ale Dunarii precum si zona umeda Ostrovul Calinovat din Parcul National Portile de Fier. In toate zonele monitorizate se practica activitati ilegale specifice turismului neorganizat precum abandonarea in natura a ambalajelor din plastic si a gunoiului menajer; aprinderea focului, camparea si intrarea cu vehicule in zonele de protectie integrala; taierea de arbori tineri. In ce priveste aceste fenomene de agresiune ele au fost notificate si s-au cerut puncte de vedere din partea autoritatilor direct responsabile de protectia mediului. Nu s-au primit raspunsuri in termen legal de la Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Caras-Severin si de la Inspectoratul de Regim Silvic si Cinegetic Caras-Severin. Informatiile colectate in zona rezervatiei naturale Speciale Deliblatska Peščara vor fi transmise autoritatilor din Serbia, sustin cei de la GEC Nera, o asociatie condusa de fostul deputat Cornel Sturza Popovici.

CEG Nera tine insa sa faca si o serie de precizari in legatura cu implicarea in aceste actiuni a Agentiei de Protectie a Mediului Resita: “Agentiei pentru Protectia Mediului nu i s-a cerut sa participe si nu a fost implicata in monitorizarile facute de catre GEC Nera la haldele de deseuri miniere din perimetrul Ciudanovita – Lisava – Natra, sustin responsabilii ONG-ului In legatura cu unele aparitii sau comentarii din media, ca urmare a comunicatului de presa distribuit de catre Grupul Ecologic de Colaborare Nera in data de 22 octombrie 2012, in care APM Caras-Severin este asociata la realizarea monitorizarii mediului in perimetrul minier Ciudanovita – Lisava – Natra facem urmatoarele precizari: asa cum se spune si in comunicatul de presa, APM Caras-Severin este partenerul GEC Nera doar in activitati de monitorizare realizate in zona Parcului Natural Portile de Fier. Perimetrul minier Ciudanovita – Lisava – Natra se gaseste in apropierea Parcului National Semenic – Cheile Carasului. Monitorizarea in perimetrul minier Ciudanovita – Lisava – Natra s-a facut exclusiv de catre GEC Nera sprijinit de ONG-uri din Serbia, care au furnizat cu aceasta ocazie doua detectoare de radiatii Geiger.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *