Proiect de milioane de euro pentru conservarea ecosistemelor in Parcul Natural Portile de Fier

Administratia Parcului Natural Portile de Fier a semnat recent cu parteneri norvegieni contractul de finantare a unui proiect privind conservarea ecosistemelor de padure si zone umede, in valoare de 1,9 milioane euro, a declarat directorul ariei protejate, Marian Jiplea. Principalele activitati care se vor desfasura in cadrul proiectului vizeaza implementarea unor masuri de combatere a…

Citește mai departe

Liceeni din Banatul Montan se pregatesc sa devina ambasadori ai naturii

Organizatia internationala de mediu WWF (World Wide Fund for Nature) creste eforturile de conservare a zonelor de salbaticie din Carpatii de Sud-Vest prin lansarea unui nou proiect de educatie. Cu titlul „Tineri activi pentru protejarea naturii salbatice din Carpati”, acesta se deruleaza in parteneriat cu cinci licee din Resita, Anina, Orsova, Baile Herculane si Lupeni,…

Citește mai departe
Cinci licee din Banatul Montan se pregătesc să devină ambasadori ai naturii sălbatice

Cinci licee din Banatul Montan se pregatesc sa devina ambasadori ai naturii salbatice

Organizatia internationala de mediu WWF (World Wide Fund for Nature) creste eforturile de conservare a zonelor de salbaticie din Carpatii de Sud-Vest prin lansarea unui nou proiect de educatie, informeaza un comunicat al organizatiei. Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii salbatice din Carpati” se deruleaza in parteneriat cu cinci licee din orasele Resita, Anina, Orsova,…

Citește mai departe

Tineri activi in salbaticie

Organizatia internationala de mediu WWF, creste eforturile de conservare a zonelor de salbaticie din Carpatii de Sud-Vest prin lansarea unui nou proiect de educatie. Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii salbatice din Carpati” se deruleaza in parteneriat cu cinci licee din orasele Resita, Anina, Orsova, Baile Herculane si Lupeni, fiecare localitate fiind situata in vecinatatea…

Citește mai departe
Parcul Natural Porţile de Fier, investiție de 800.000 lei

Parcul Natural Portile de Fier, investitie de 800.000 lei

Administratia Parcului Natural Portile de Fier a investit aproximativ 800.000 lei in constructia unei nave speciale destinata deplasarii pe Dunare a turistilor, a declarat directorul Marian Jiplea. Potrivit sursei citate, suma provine din fonduri europene atrase prin promovarea unui proiect al carui obiectiv este amenajarea pe o platforma plutitoare a unui centru de vizitare compartimentat,…

Citește mai departe
TVR difuzeaz? celebrul documentar despre România – Wild Carpathia

TVR difuzeaza celebrul documentar despre Romania – Wild Carpathia

Wild Carpathia, celebrul documentar realizat de englezi in Transilvania, si in care Printul Charles lauda Romania, si o recomanda ca o destinatie turistica de vis, va fi difuzat de Televiziunea Romana. Seria Wild Carpathia este o trilogie aparte de filme documentare despre minunile naturii din muntii si padurile Romaniei. Prezentatorul si poetul Charlie Ottley, care…

Citește mai departe

Gunoaiele din rauri pun la pamant Sistemul Energetic National

Cantitatile uriase de deseuri deversate in rauri de romani, ajunse apoi in lacurile de acumulare ale Hidroelectrica pun in pericol productia de electricitate si siguranta, au spus oficialii companiei. Poluarea apei furnizate de Administratia Nationala “Apele Romane” pune in pericol siguranta sistemului energetic national, au atras ieri atentia reprezentanti ai companiei Hidroelectrica. Gunoaiele aruncate in…

Citește mai departe
Ministerul Mediului: Obiectivele propuse de catre CE pentru depozitarea deseurilor sunt foarte dificil de realizat

5.000 tone de deseuri au fost aduse de Dunare in amonte de hidrocentrala Portile de Fier I

Dupa inundatiile din Serbia, in amonte de hidrocentrala Portile de Fier I ajung trunchiuri de copaci, ambalaje din plastic, resturi de mobila si aparate electrocasnice si lesuri de animale. „Pana in acest moment au fost adunate 5.000 de tone de deseuri” – a declarat purtatorul de cuvant al hidrocentralei Portile de Fier I, Radisav Cuculanovic,…

Citește mai departe

Ziua pasarilor migratoare marcata astazi la Resita

Pentru a marca Ziua Internationala a Pasarilor Migratoare, Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin organizeaza de astazi o serie de activitati educationale in vederea constientizarii nevoii de protejare a pasarilor calatoare si a habitatelor acestora. Astfel, elevii Colegiilor National “Mircea Eliade” si Tehnic din Resita vor avea ocazia sa urmareasca de la ora 12.00, la sediul…

Citește mai departe

Demers pentru introducerea Parcului Natural Portile de Fier pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Un grup de specialisti ai administratiei Parcului Natural Portile de Fier s-a intalnit, sambata, la Belgrad, cu membrii Biroului UNESCO din Republica Serbia, pentru a discuta problema includerii parcurilor naturale din regiunea transfrontaliera romano-sarba pe lista Patrimoniului Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura. Dupa cum a declarat pentru Agerpres directorul Parcului Natural Portile…

Citește mai departe

Protectia mediului in Clisura Dunarii obstructionata de incoerenta legislatiei si reglementarilor in domeniu

In data de 28 septembrie 2013 voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera au realizat o monitorizare a starii factorilor de mediu si a biodiversitatii pe Dunare, pe un traseu situat pe teritoriul comunelor Sichevita, Berzasca, Svinita si Dubova. Cu aceasta ocazie au fost constatate cazuri frecvente de abateri de la legislatia si reglementarile de mediu…

Citește mai departe
Documentarul "Wild Carpathia" are premiera în 5 septembrie, pe Travel Channel

Documentarul „Wild Carpathia” are premiera in 5 septembrie, pe Travel Channel

Partea a doua a seriei „Wild Carpathia”, care promoveza Romania si include interviuri cu principesa Margareta si Ivan Patzaichin, va avea premiera la nivel european, inclusiv in Romania, pe televiziunea internationala Travel Channel, pe 5 septembrie, de la ora 19. 00. Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, partea a doua a seriei „Wild Carpathia” este intitulata…

Citește mai departe
Elevi din toate judeţele dunărene participă la o acţiune de ecologizare a fluviului

Flota nazista scufundata in Dunare: o bomba ecologica de aproape 70 de ani

O flota a Germaniei naziste scufundata in Dunare in septembrie 1944, incarcata cu tone de explozibili, s-a transformat intr-un pericol ecologic pentru marele fluviu european la trecerea sa prin Serbia, relateaza EFE. ‘Este o realitate faptul ca in acea parte a Dunarii se navigheaza pe propriul risc’, a declarat agentiei spaniole de presa Dusan Vojvodic,…

Citește mai departe
Doina Pan?: Încerc?m s? oferim pl??i directe din fonduri europene pentru p?durile din ariile protejate

Greenpeace a reclamat autoritatile romane la Comisia Europeana pentru interventii in zone protejate

Fundatia Greenpeace Romania a adresat patru plangeri catre Comisia Europeana cu privire la constructii ilegale demarate in Parcuri Nationale si alte zone cu statut de protectie la nivel european din Romania. Organizatia a sesizat incalcarea directivelor europene in urmatoarele situatii: extinderea unei cariere de piatra in Parcul National Defileul Jiului (sit Natura 2000), construirea de microhidrocentrale…

Citește mai departe
Obiectivele turistice ale României, promovate în dou? episoade noi ale miniseriei "Wild Carpathia"

Obiectivele turistice ale Romaniei, promovate in doua episoade noi ale miniseriei „Wild Carpathia”

Obiectivele turistice ale Romaniei, intre care Muntii Carpati, zona Portile de Fier si Delta Dunarii, vor fi promovate in doua episoade noi ale miniseriei „Wild Carpathia”, o coproductie a televiziunii internationale Travel Channel, care va cuprinde si un nou interviu cu printul Charles. Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, vineri, de catre compania Scripps Networks Interactive,…

Citește mai departe
Romania, promovata intr-o coproductie a Travel Channel

Romania, promovata intr-o coproductie a Travel Channel

Obiectivele turistice ale Romaniei, intre care Muntii Carpati, zona Portile de Fier si Delta Dunarii, vor fi promovate in doua episoade noi ale miniseriei „Wild Carpathia”, o coproductie a televiziunii internationale Travel Channel, care va cuprinde si un nou interviu cu printul Charles, informeaza Mediafax. Miniseria „Wild Carpathia” va continua cu doua episoade noi realizate cu…

Citește mai departe
Vaslui: 27 de parcuri eoliene vor fi construite în urm?torii trei ani. Investi?ia va fi de 100 milioane euro

Vaslui: 27 de parcuri eoliene vor fi construite in urmatorii trei ani. Investitia va fi de 100 milioane euro

Un numar de 27 de parcuri eoliene vor fi date in exploatare in judetul Vaslui, pana la sfarsitul anului 2015, valoarea totala a investitiilor ridicandu-se la 100 de milioane de euro, se arata intr-un raport intocmit de Consiliul Judetean. Potrivit unui raport intocmit de Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, un numar de 27 de parcuri eoliene…

Citește mai departe
38 de deputati PSD au facut o lege care permite taierea integrala a padurilor. Zece dintre ei sunt proprietari de terenuri forestiere

Grupul Ecologic de Colaborare Nera nu renunta cu usurinta si vrea sa stie cine taie lemne din zonele protejate

Desi, frecvent, au loc taieri ilegale de arbori in rezervatia Balta Nera – Dunare, autoritatile romane si cele sarbe prefera sa „arunce pisica de-o parte si alta a granitei“, sustine presedintele GEC Nera, Corneliu Popovici Sturza. Acesta declara ca in baza bunelor relatii de colaborare pe care le are cu alte organizatii non-profit din Serbia,…

Citește mai departe
Minidesertul Tausani-Bosneag, uitat de parlamentarii de Caras-Severin

Minidesertul Tausani-Bosneag, uitat de parlamentarii de Caras-Severin

Grupul Ecologic de Colaborare Nera deruleaza in perioada septembrie 2012 -iunie 2013 proiectul de interes public Watchdog si advocacy destinate stoparii activitatilor antropice ilegale in aria Parcul Natural Portile de Fier sustinut financiar de catre Trustul pentru Societatea Civila in Europa Centrala si de Est in cadrul programului Fondul pentru Inovare Civica derulat in Romania…

Citește mai departe

Proiect de 2 milioane euro pentru Parcul Natural Portile de Fier

Conform directorului Marian Jiplea, incepand cu luna iunie 2012, in Parcul Natural Portile de Fier  a inceput implementarea proiectului in valoare de 2 milioane euro, ” R.N.P. Romsilva – Administratia Parcului Natural Portile de Fier R.A. garant al unui sistem adecvat de management al biodiversitatii”. Conform acestuia,proiectul propus urmeaza a se implementa in intreg arealul…

Citește mai departe

17 halde de deseuri radioactive ameninta Caras-Severinul dinspre Ciudanovita si Lisava

Noile monitorizari pe protectia mediului realizate de Grupul Ecologic de Colaborare Nera in perioada septembrie – octombrie 2012, axate in fapt pe starea factorilor de mediu si a biodiversitatii, precum si modul in care se practica turismul releva probleme insemnate in zona Parcurilor Nationale Semenic – Cheile Carasului si Cheile Nerei – Beusnita si a…

Citește mai departe

Apele Romane: Rezerva de apa stocata in acumulari garanteaza necesarul de apa la valorile normale

Rezerva de apa stocata in acumulari garanteaza necesarul de apa la valorile normale pentru toti utilizatorii, nefiind necesara aplicarea Planului de restrictii si folosirea apei in perioade deficitare, informeaza, luni, Administratia Nationala „Apele Romane”. Rezerva de apa stocata in acumulari garanteaza necesarul de apa la valorile normale. Nu este necesara aplicarea unui plan de restrictii…

Citește mai departe

Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in tara noastra

Administratia Nationala „Apele Romane” anunta situatia hidrologica actuala pe rauri si Dunare, la data de 13 august, onform datelor emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, potrivit unui comunicat. Pe rauri debitele au fost in crestere usoara ca urmare a efectului combinat al precipitatiilor cazute in interval si propagarii pe raurile: Viseu,…

Citește mai departe
Prefectul de Cluj se întâlne?te cu primarii din teritoriu în problema t?ierilor ilegale de p?dure

ONG-urile acuza: Directia silvica Caras-Severin ii protejeaza pe hotii de lemne

Grupul Ecologic de Colaborare Nera monitorizeaza in cursul anului 2012 taierile de masa lemnoasa care se produc pe raza ocoalelor silvice Anina, Oravita, Moldova Noua, Bozovici, Berzasca si Sasca Montana precum si pe teritoriul altor administratori de padure din aceste zone. Zonele de interes sunt cele pe care sunt amplasate parcurile nationale si naturale Cheile…

Citește mai departe

Romania are 12 zone umede protejate (COP11 Ramsar)

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, va sustine vineri o alocutiune care va marca inchiderea celei de-a 11-a reuniuni a Conferintei Partilor Contractante la Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala (COP11 Ramsar). Reuniunea s-a desfasurat in perioada 6-13 iulie, la Bucuresti, la Palatul Parlamentului. Conventia, semnata in data de 2 februarie 1971 in localitatea…

Citește mai departe
Ivan Patzaichin: Visul meu este ca Delta Dun?rii s? devin? cea mai mare destina?ie de ecoturism a Europei

    Cozmanciuc (MMP): Dezvoltarea eco-turismului in siturile Ramsar reprezinta o prioritate pentru Romania

    Dezvoltarea eco-turismului in zonele de importanta internationala recunoscute ca situri Ramsar (zone umede, n.r.) reprezinta o prioritate majora pentru Romania, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de specialitate, Corneliu Mugurel Cozmanciuc, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor (MMP). ‘Pentru Romania, dezvoltarea eco-turismului in cadrul zonelor umede este o prioritate si un exemplu…

    Citește mai departe

    Transelectrica are nevoie de 500 milioane de euro pentru conectarea parcurilor eoliene la reteaua de transport

    Compania Nationala de Transport a Energiei Electrice „Transelectrica” SA Bucuresti este Operatorul de Transport si de Sistem din Romania care asigura serviciul de transport al energiei electrice de la producatori la marii consumatori conectati la retea, precum si conducerea tehnica a sistemului Electroenergetic National (SEN), administreaza piata concurentiala de energie electrica prin filiala sa OPCOM…

    Citește mai departe

    Administratia Parcului Natural Portile de Fier ia masuri impotriva proprietarilor de la Dunare care incarca malurile cu pamant ramas in urma altor lucrari

    Pentru a creste suprafata terenurilor, multi proprietari de la Dunare recurg la metoda incarcarii malurilor cu pamant ramas in urma altor lucrari. Administratia Parcului Natural Portile de Fier a luat deja primele masuri impotriva acestora, iar instantele de judecata au confirmat pana acum sanctiunile aplicate, a precizat Catalin Toboiu, sef in cadrul rezervatiei. Au fost…

    Citește mai departe
    De la APM Braila, de Ziua Mondial? a Apei

    In bazinul hidrografic Jiu se regasesc cele mai multe corpuri de apa naturale, care ating starea ecologica «foarte buna»

    Administratia Nationala “Apele Romane” a finalizat evaluarea corpurilor de apa, din punct de vedere al starii ecologice si al potentialului ecologic, implementand si testand metodologiile elaborate de catre ICIM. Astfel, s-a realizat o delimitare a corpurilor de apa: corpuri de apa naturale, rauri si lacuri naturale, corpuri de apa puternic modificate, raurile si lacurile de…

    Citește mai departe

    Administratia Nationala „Apele Romane” realizeaza evaluarea corpurilor de apa, din punct de vedere al starii ecologice si al potentialului ecologic, implementand si testand metodologiile elaborate de catre ICIM.

    Astfel, la nivelul anului 2010, pe cursul fluviului Dunarea, conform criteriilor Directivei Cadru Apa, au fost delimitate si desemnate 7 corpuri de apa, din care cinci corpuri puternic modificate (Bazias – Portile de Fier I, Portile de Fier II, Portile de Fier II – Chiciu, Chiciu – Isaccea si Sulina) si 2 corpuri de apa…

    Citește mai departe