Intr-un comunicat al celui mai activ ONG pe probleme de mediu din partea de vest a tarii, GEC Nera din Oravita, se trafe un semnal de alarma privit distrugerile suferite de mediu intr-o zona protejata si cunoscuta la nivel european. Cei de la GEC; spun ca desi se taie copaci ilegal in Delta Nerei, autoritatile romane si sarbe prefera sa “arunce pisica responsabilitatilor” de pe o parte pe alta a granitei.
In baza unei intelegeri de colaborare dintre Grupul Ecologic de Colaborare Nera si Asociatia AURORA din Serbia, in data de 17 februarie 2013 voluntari ai Asociatiei AURORA au transmis catre GEC Nera informatia ca in Delta Nerei, in zona de varsare a acestui rau in Dunare, se aud drujbe si este posibil sa sa se taie ilegal arbori atat pe teritoriul Romanie cat si pe teritoriul Serbiei.
O informatie mai exacta despre amploarea fenomenului si despre posibilii vinovati nu a putut fi furnizata deoarece observatorii voluntari din Serbia nu au avut posibilitatea sa se apropie suficient de zona.
In Romania zona alertata face parte din zona de protectie integrala a rezervatiei naturale Balta Nera – Dunare inclusa in Parcul Natural Portie de Fier iar in Serbia zona alertata face parte din zona umeda de protectie integrala Labudovo Okno
Deoarece o astfel de alerta din partea colegilor din Serbia s-a transmis a treia oara intr-un interval de 2 luni, GEC Nera a decis, in baza protocolului de colaborare cu As. AURORA, sa
transmita o alerta autoritatilor romane prin apelul de urgenta 112. Dispeceratul apelurilor de urgenta a dirijat alerta GEC Nera spre Inspectoratul Judetean al Politiei Caras – Severin
care a organizat in 17 februarie 2013 impreuna cu Politia de frontiera, imediat dupa primirea alertei, o cercetare a zonei alertate din Romania.
Intr-un proces verbal transmis ulterior catre GEC Nera, echipa de cercetare a mentionat ca nu au fost depistate pe teritoriul Romaniei infractiunile alertate. In data de 18 februarie 2013, in baza legii 544/2001, GEC Nera a cerut printr-o scrisoare adresata Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu, Inspectoratului Judetean de Regim Silvic si Vanatoare, Administratiei Parcului Natural Portile de Fier si Primariei Socol, care este detinatorul padurii din Delta Nerei, un punct de vedere in legatura cu posibilele taieri ilegale din rezervatia naturala Balta Nera – Dunare.
La solicitarea GEC Nera s-a primit un raspuns doar din partea Ad. Parcului Natural Portile de Fier in care se mentioneaza ca in Rezervatia naturala Balta Nera – Dunare nu s-au produs taieri ilegale de arbori. Celelalte autoritati sesizate prin scrisoare, ca de obicei, nu au raspuns in scris acestor gen de solicitari ale GEC Nera. Informatiile si imaginile primite ulterior de la Asociatia AURORA -confirma faptul ca in Delta Nerei, la confluenta cu Dunarea, pe teritoriul Serbiei, s-au produs taieri ilegale de arbori iar conform precizarilor facute de catre Politia de frontiera din Serbia, care la randul ei face propria ancheta, aceste taieri ilegale s-ar extinde si
pe teritoriul Romaniei daca este luata in considerare linia de granita stabilita dupa ultima intalnire a comisiei mixte romano – sarbe pentru linia de frontiera.
Pe baza informatiilor detinute pana in prezent, GEC Nera constata ca in Delta Nerei, in zona liniei de granita, exista o portiune de teritoriu unde in timp linia de granita a fost de mai multe ori modificata si care nu este controlata de catre autoritatile din cele doua tari. In aceasta zona se produc taieri ilegale de arbori care au ca rezultat diminuarea habitatului speciilor de fauna si flora acvatica protejate prin legile din Romania si Serbia.
In acest context si in baza Legii 544/2001, GEC Nera a solicitat conducerii centrale a Politiei de Frontiera Romane informatii exacte despre linia de granita materializata pe teren dintre Romania si Serbia la momentul producerii taierilor ilegale, de la care se astepta un raspuns. Acelasi demers la facut si Asociatia Aurora catre conducerea centrala a Politiei de frontiera din Serbia.