Agentia pentru protectia mediului a inceput procedura de evaluare a impactului pe care l-ar avea asupra mediului explorarea gazelor de sist in perimetrele din Vaslui
Chevron a solicitat zilele trecute acord de mediu pentru trei perimetre din judetul Vaslui in baza certificatelor de urbanism emise de Consiliul Judetean. In acest sens, Chevron Romania a depus la Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui trei solicitari de emitere a acordului de mediu pentru lucrari de amenajare si foraj pentru sonde de explorare a gazelor de sist in localitatile Popeni (Gagesti), Silistea (Pungesti) si Paltinis (Bacesti). Astfel, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui a inceput procedura de evaluare a impactului pe care l-ar avea asupra mediului explorarea gazelor de sist in cele trei perimetre din judetul Vaslui. “In baza solicitarilor societatii Chevron Romania, APM Vaslui a emis deciziile de evaluare initiala de impact asupra mediului pentru cele trei proiecte. In functie de evaluari si documentatia completa pe care societatea are obligatia sa o depuna la dosar, se va decide daca se va elibera autorizatia de mediu”, a declarat Doina Ungureanu, purtatorul de cuvant al APM Vaslui. Potrivit legislatiei, eliberarea autorizatiei de mediu pentru explorarea gazelor de sist in judetul Vaslui dureaza intre 30 si 90 de zile, in functie de cat de repede este depusa la dosar documentatia solicitata de APM Vaslui, in baza legislatiei in vigoare. Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafete extravilane cuprinse intre 35.000 de metri patrati si 73.400 de metri patrati de teren din zona localitatilor Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).
Incep forarile la Barlad
Gigantul petrolier american Chevron a anuntat recent ca va incepe in a doua jumatate a acestui an forarea unui put de explorare a gazelor de sist in cadrul perimetrului de la Barlad si va initia studii seismice pentru perimetrele Costinesti, Adamclisi si Vama Veche din Dobrogea. “Forarea unui put de explorare este planificata pentru a doua jumatate a lui 2013”, se arata intr-un raport publicat de grupul american. Achizitia de studii seismice 2-D pentru perimetrele din judetul Constanta va incepe in aceeasi perioada. Chevron este in stadiul de obtinere a avizelor necesare demararii procesului de evaluare si a a depozitelor din judetele Constanta. ”Trebuie sa obtinem vreo noua avize de la diverse institutii ale statului in baza carora ne vor fi eliberare autorizatiile de constructie necesare pentru zonelor de prospectare. Eu, ca aplicant, nu pot sa spun cand vor fi eliberate toate aceste avize”, afirma la inceputul lunii februarie Tom Holst, seful Chevron Romania.
Explorarea gazelor de sist nu tine cont de proteste
Autoritatile au eliberat avizele de mediu pentru explorarea gazelor de sist din Romania, in ciuda tuturor protestelor care au avut loc in ultimul an impotriva gazelor de sist, amploarea cea mai mare avand-o exact cele din Barlad. Organizatiile de mediu sustin ca extractia gazelor de sist prin fracturare hidraulica duce la poluarea apei potabile si provoaca seisme. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi ca sustine activitatea de explorare a gazelor de sist, pentru ca aceasta va aduce informatii cu privire la resursele disponibile in Romania si potentiala exploatare, cu ajutorul noilor tehnologii. “In cazul gazelor de sist ar trebui sa avem cateva elemente sa vedem daca dezbaterea merita facuta. Am putea sa facem o activitate de explorare ca sa stim in Romania cum stam, astfel incat mai tarziu sa procedam si la exploatarea cu ajutorul tehnologiilor noi”, a spus Vosganian, aratand, totodata, ca este nevoie de avize de mediu. Premierul Victor Ponta a anuntat ca Romania va permite prospectiunile, iar acestea sunt estimate a dura cinci ani. Ulterior, in functie de marimea zacamintelor descoperite si a riscurilor va decide daca va interzice exploatarea.
Fracturarea hidraulica este interzisa in Germania si Franta
Germania a anuntat ca va interzice complet extractia gazelor de sist in zone cu apa potabila. Astfel, Guvernul german a prevazut autorizarea extractiei gazelor de sist prin fracturare hidraulica, dar cu anumite conditii, potrivit unui document al ministerelor economiei si mediului, relateaza AFP. Textul prevede interzicerea fracturarii hidraulice in zonele cu ape protejate si cu surse minerale, o concesie facuta opiniei publice germane, care nu are incredere in aceasta tehnica controversata, din cauza riscurilor care exista pentru mediu, indeosebi pentru panzele de apa freatica. Inainte de orice proiect de extractie vor trebui efectuate studii de impact asupra mediului. Pana la 2.300 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ar putea fi extrase din subsolul german, potrivit estimarilor referitoare la resursele calificate drept “foarte importante” de catre ministri, in timp ce Germania consuma 86 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. In Franta, fracturarea hidraulica este interzisa din 2011, dar sunt in studiu tehnici alternative de extractie. SUA au recurs, in schimb, masiv la acest procedeu, ceea ce a dus la scaderea pretului la gaze naturale in tara.