Desi, frecvent, au loc taieri ilegale de arbori in rezervatia Balta Nera – Dunare, autoritatile romane si cele sarbe prefera sa „arunce pisica de-o parte si alta a granitei“, sustine presedintele GEC Nera, Corneliu Popovici Sturza. Acesta declara ca in baza bunelor relatii de colaborare pe care le are cu alte organizatii non-profit din Serbia, precum si cu Directia Silvica din Pančevo, detine informatii despre taierile ilegale ce au loc in aceasta zona.
„O informatie mai exacta despre amploarea fenomenului si despre posibilii vinovati nu a putut fi furnizata pentru ca observatorii voluntari din Serbia nu au avut posibilitatea sa se apropie suficient de zona. Deoarece, in ultimele doua luni am fost alertati de trei ori de colegii nostri din Serbia despre aceste taieri, am alertat si noi Inspectoratul Judetean al Politiei Caras-Severin, care, in 14 februarie, alaturi de Politia de Frontiera, a organizat o actiune de control. Ulterior, ni s-a transmis ca echipa trimisa in teren pentru cercetare nu a depistat nimic“, a declarat Sturza.
Tot in acea perioada, in baza Legii nr. 544/2001, GEC Nera a cerut printr-o scrisoare adresata Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu, Inspectoratului de Regim Silvic si Vanatoare Caras-Severin, Administratiei Parcului Natural Portile de Fier si Primariei Socol, care este detinatorul padurii din Delta Nerei, un punct de vedere in legatura cu posibilele taieri de lemne. Singurul raspuns a venit din partea administratiei Parcului Natural Portile de Fier, care mentioneaza ca in rezervatia naturala Balta Nera – Dunare nu s-au produs taieri ilegale de arbori. Cu toate acestea, GEC Nera sustine cu taierile au existat.
„Informatiile si imaginile primite de la Asociatia «Aurora» din Serbia confirma faptul ca in Delta Nerei, la confluenta cu Dunarea, pe teritoriul Serbiei, s-au produs taieri ilegale de arbori iar conform precizarilor facute de catre politistii de frontiera din tara vecina, care fac si ei propria ancheta, aceste taieri s-ar extinde si pe teritoriul Romaniei, daca este luata in considerare linia de granita stabilita dupa ultima intalnire a comisiei mixte romano-sarbe pentru linia de frontiera. Pe baza informatiilor detinute pana in prezent, s-a constatat ca in Delta Nerei, in zona liniei de granita, exista o portiune de teritoriu unde in timp linia de granita a fost de mai multe ori modificata, motiv pentru care nu este controlata de catre autoritatile din cele doua tari. Aici au loc taieri ilegale de arbori, ce au ca rezultat diminuarea habitatului speciilor de fauna si flora acvatica protejate prin legile din Romania si Serbia“, mai precizeaza presedintele GEC Nera.
Pentru a demonstra ca nu lasa garda jos, GEC Nera a solicitat conducerii centrale a Politiei de Frontiera Romane informatii exacte despre aceasta linie de granita la momentul producerii taierilor de lemne.