Dupa desfiintarea agentiilor regionale de mediu, cresterea rolului APM a determinat o noua structura functionala a acestora, Biroul Calitatea Factorilor de Mediu incluzand si domeniul deseurilor si chimicalelor. Oricum, exista intocmit un Plan Regional de Gestionare a Deseurilor, iar in judet se monitorizeaza functionarea a 10 puncte (comune) din reteaua de colectare zonala. Aceasta, ca solutie tranzitorie de colectare si eliminare a deseurilor menajere din judet, pana la realizarea investitiilor din Master deseuri “Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Braila” (aprobat prin HCJ Braila nr. 95/2009, si aflat in curs de aprobare la OIPOS Mediu Galati).
Deseurile colectate in cele 10 puncte din judet se transporta in containere de 32 mc pentru eliminare in depozitul de la Muchea, iar operatorii autorizati sunt urmariti asupra modului cum realizeaza activitatea de salubrizare.
Din Raportul pe 2012 al APM reiese ca la o sedinta a Colegiului Prefectural, UAT au aflat despre tintele de colectare/reciclare deseuri municipale (?!) si s-au prezentat cerintele de raportare in vederea monitorizarii progreselor (!) in ceea ce priveste implementarea masurilor aplicate de UAT. Iar la sediul APM s-au organizat 3 intalniri de lucru cu reprezentantii adimnistratiei publice locale pentru clarificarea cerintelor legislatiei din domeniu si a stabilirii unui format de colectare a datelor necesare monitorizarii. Sa vedem cu ce efecte…
Monitorizarea depozitarii deseurilor
Toate depozitele prevazute in calendarul de inchidere si-au sistat activitatea in termenul prevazut, iar situatia s-a raportat la UE. Pentru Depozitul orasenesc Ianca, inchiderea este intarziata deoarece investitiile din Master plan au fost decalate din cauza ca finantarea prin POS Mediu nu a fost nici acum contractata. (Sa fie vorba de lipsa fondurilor?!). In schimb, la Depozitul SC Celhart Donaris, Batalul vechi neecologic de slam petrolier si Batalul nou ecologic de slam petrolier, lucrarile de inchidere sunt in derulare (cam de multi ani).
Agenti economici generatori si colectatori de deseuri
Lista deseurilor (inclusiv cele periculoase) este evidentiata lunar, pe 7 tipuri: ulei uzat, acumulatori uzati, anvelope uzate, deseuri de ambalaje (PET, hartie carton, sticla, polietilena), deseuri spitalicesti, deseuri de rumegus si deseuri de lemn.
Au fost inventariati 75 de agenti economici generatori de asemenea deseuri, iar validarea datelor se face prin controale periodice. In luna iulie 2012 s-a finalizat introducerea in programul Medius pentru Ancheta statistica privind gestionarea deseurilor pentru anul… 2010 (!), iar din septembrie anul trecut a inceput colectarea, validarea si introducerea datelor din program pentru anul 2011.
De asemenea, in anul 2012 s-au monitorizat si cantitatile de deseuri reciclabile de tip PET, hartie carton si sticla colectate selectiv de la populatie prin cele 85 puncte de colectare stradala (cu un numar de 212 containere tip clopot) – administrate de catre Braicata si ECO, in parteneriat cu Ecorom Ambalaje. S-a urmarit si modul de valorificare a acestora, raportul APM nespunand si “cum” s-au valorificat.
Transportul deseurilor periculoase
HG 1061/2008 reglementeaza acest transport pe teritoriul Romaniei, majoritatea fiind realizate de SC Setcar Braila si OMV. In acest sens s-au inregistrat/intocmit 1427 formulare de expeditie/transport substante periculoase.
Gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje
In acest caz monitorizarea se face in baza HG 621/2004, iar procedura de raportare are loc potrivit Ord. 927/2005, prin: * verificarea operatorilor economici care produc sau importa ambalaje si/sau produse ambalate si a operatorilor economici reciclatori/valorificatori de deseuri de ambalaje * realizarea bazei de date “Ambalaje 2011” cu producatorii de ambalaje si deseuri de ambalaje. S-au identificat103 operatori, dintre care 54 au predat responsabilitatea catre 6 operatori autorizati in valorificare/reciclare; dupa cum urmeaza: * 33 de producatori de produse ambalate * 5 producatori de ambalaje * 1 importator de ambalaje si produse ambalate * 6 colectori de deseuri de ambalaje * primariile Braila, Ianca, Faurei si Insuratei.
Ce cantitati de ambalaje s-au produs/reciclat
Baza de date a judetului prezinta urmatoarele cantitati: * ambalaje de desfacere (!) introduse pe piata: 302,32 to * ambalaje corespunzatoare produselor introduse pe piata: 521,39 to * ambalaje preluate in vederea reciclarii de catre operatori economici autorizati: 2858,87 to, din care s-au valorificat 2739,33 to * ambalaje preluate de catre consiliile locale: 19,69 to, din care valorificate 19,1 tone.
Raportul anual al APM Braila mai precizeaza ca lunar a avut loc monitorizarea cantitatilor de ambalaje colectate selectiv, pe tipuri de deseu, de catre serviciile de salubritate si acestia din urma colecteaza direct deseuri sau este vorba de cele de la diversi cetateni care rascolesc prin gunoaie sau prin rasturnarea clopotelor. Iar cate deseuri ajung la Muchea odata cu deseurile menajere, probabil este imposibil de cantarit (doar evaluat).
Care “mica mecanizare”…
Exista reviste de specialitate si firme care ofera dispozitive simple sau prese pentru compactarea deseurilor; utile la “casa omului”, societatilor de profil, inclusiv de salubritate (ele pot avea inclusiv pe masini asemenea dotari; pentru a numai transporta… aer). Compactarea dozelor, ambalajelor si peturilor s-ar putea face si acasa; daca “industria locala” ar concepe niste dispozitive simple si ieftine, dar… Pana atunci vedem cum unii amarati care traiesc din adunatul de peturi sau cutii din carton, le turtesc cu picioarele si le fac pachete legate cu sfoara/sarma.