Tineri activi in salbaticie

Tineri activi in salbaticie
Tineri activi in salbaticie

Organizatia internationala de mediu WWF, creste eforturile de conservare a zonelor de salbaticie din Carpatii de Sud-Vest prin lansarea unui nou proiect de educatie. Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii salbatice din Carpati” se deruleaza in parteneriat cu cinci licee din orasele Resita, Anina, Orsova, Baile Herculane si Lupeni, fiecare localitate fiind situata in vecinatatea celor cinci parcuri nationale si naturale cheie din regiune. Cel putin 200 de tineri si 10 profesori vor lucra impreuna ca o retea de cetateni activi implicati in protejarea zonelor salbatice. Proiectul va include de luni, 6 aprilie saptamana intitulata ”Sa stii mai multe, sa fii mai bun!” si se concentreaza pe implicarea comunitatilor locale in procesul de conservare a acestei bogatii naturale, ne-a transmis managerul de proiect, Irina Lapovita.

Pentru ca educatia joaca un rol cheie in procesul de conservare, WWR Romania isi propune sa lucreze impreuna cu elevii si cadrele didactice din regiune in acest demers.

Pe 300.000 de hectare, in sud-vestul Romaniei, se afla una din cele mai mari bogatii ale Europei: cea mai intinsa zona de salbaticie. Salbaticia inseamna armonie si echilibru. O zona salbatica e aceea in care procesele naturale se desfasoara firesc: nici viata speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substantial de catre oameni. Pentru a avea zone salbatice functionale si armonizate cu interesele comunitatilor locale, WWF Romania lucreaza impreuna cu parteneri din Romania si din afara tarii la dezvoltarea managementului zonelor de salbaticie pe teritoriul a cinci parcuri nationale si naturale din sud-vestul tarii: Parcul National Semenic-Cheile Carasului, Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, Parcul Natural Portile de Fier, Parcul National Domogled-Valea Cernei si Parcul National Retezat.

Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii salbatice din Carpati” se concentreaza pe aceste cinci arii protejate si urmareste misiunea organizatiei de a implica comunitatile locale in procesul de conservare a acestei bogatii naturale. Pentru ca educatia joaca un rol cheie in procesul de conservare, WWR Romania isi propune sa lucreze impreuna cu elevii si cadrele didactice din regiune in acest demers.

„Din experienta WWF in domeniul educatiei, tinerii devin responsabili si proactivi in ceea ce priveste natura atunci cand li se ofera ocazia si pastreaza aceasta atitudine pe termen lung. In plus, acesti elevi de liceu sunt adultii de peste cativa ani si cei care pot lua decizii in comunitatile lor. Ne-am propus sa facilitam accesul la informatii si sa cream contexte de invatare prin care elevii din aceste zone sa observe ce beneficii le poate oferi natura salbatica pe care o au in jur si sa se dezvolte ca lideri si cetateni activi pentru protejarea acesteia”, a declarat Irina Lapovita, WWF-Romania, managerul proiectului.
Principalele activitati ale proiectului includ: dezvoltarea unui „Manual despre natura salbatica”, oferit gratuit liceelor ca auxiliar didactic si sprijin in organizarea de activitati cu elevii, organizarea unor tabere de aventura in natura si desfasurarea, in luna octombrie a acestui an, a evenimentului „Academia pentru natura salbatica”, o sesiune de formare pentru elevi si profesori pe tema naturii salbatice si a cetateniei active.

Proiectul este implementat impreuna cu WWF Elvetia si cu sprijinul financiar al DBU – Fundatia Federala Germana pentru Mediu. Va fi implementat pe durata a doi ani si are un buget total de peste 160 de mii de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *