Conform directorului Marian Jiplea, incepand cu luna iunie 2012, in Parcul Natural Portile de Fier a inceput implementarea proiectului in valoare de 2 milioane euro, ” R.N.P. Romsilva – Administratia Parcului Natural Portile de Fier R.A. garant al unui sistem adecvat de management al biodiversitatii”.
Conform acestuia,proiectul propus urmeaza a se implementa in intreg arealul Parcului Natural Portile de Fier, obiectivul general al acestuia fiind conservarea biodiversitatii si utilizarea durabila a patrimoniului natural din arealul Parcului Natural Portile de Fier, prin dezvoltarea capacitatii institutionale si de management a R.N.P. Romsilva – Administratia Parcului Natural Portile de Fier R.A. Dintre obiectivele specifice urmarite fac parte dezvoltarea infrastructurii de informare/documentare si de vizitare a Parcului Natural Portile de Fier, in vederea constientizarii comunitatilor locale si a vizitatorilor privind necesitatea asigurarii conservarii biodiversitatii din arealul Parcului Natural Portile de Fier.
Imbunatatirea starii de conservare a habitatelor prioritare si a speciilor de pasari din arealul Parcului Natural Portile de Fier, pentru care s-a declarat ROSPA 0026 Cursul Dunarii – Bazias – Portile de Fier; cresterea nivelului de constientizare a comunitatilor locale si a vizitatorilor privind necesitatea protejarii habitatelor speciilor din arealul Parcului Natural Portile de Fier, cat si
cresterea capacitatii institutionale a R.N.P. Romsilva – Administratia Parcului Natural Portile de Fier R.A. in vederea unei gestionari durabile a patrimoniului Parcului Natural Portile de Fier.
Activitti propuse
„Prin punerea in practica a acestui proiect se urmareste elaborarea/revizuirea planurilor, strategiilor si a masurilor de management al ariilor naturale protejate si alte activitati conexe (activitati preliminare masurilor concrete de investitii sau conservare); investitii in infrastructura pentru uz public orientata spre protectia si gestionarea mediului in ariile naturale protejate; activitati privind mentinerea sau imbunatatirea starii de conservare a habitatelor in ariile naturale protejate; activitati de consultare, constientizare si informare.
Activitati de instruire si cresterea capacitatii institutionale de gestionare a retelei de arii protejate si alte activitati aferente implementarii proiectului”, a declarat Marian Jiplea. Un mare regret al conducerii Parcului Natural Portile de Fier se refera la imposibilitatea punerii in practica a unor proiecte de amenajare a pesterilor existente in arealul parcului. „Nu am reusit sa amenajam pesterile asa cum ne-am dorit deoarece parcurile naturale nu sunt eligibile pe proiectele de turism. Aici ar fi nevoie de interventia primariilor, insa pana acum acestea nu au dat dovada ca ar fi interesate de astfel de proiecte. De exemplu, am incercat chiar si un parteneriat cu Primaria Dubova in vederea realizarii unui proiect pentru amenajarea Pesterii Ponicova, insa aceasta institutie nu s-a aratat interesata”, a mai declarat Marian Jiplea.
Laborator mobil acvatic
Tot in cadrul acestui proiect, Parcul Natural Portile de Fie a achizitionat un laborator mobil acvatic pentru monitorizarea speciilor de pasari acvatice. „Vom incepe monitorizarea chiar din luna februarie a acestui an. Vor fi monitorizate noua specii de pasari, de la Bazias pana la Gura Vaii. Este vorba de egreta mica, barza neagra, cod alb, gaie neagra, soricar mare, cufundar polar, cufundar mic, erete vanat si huligan pescar. Toate aceste specii sunt de interes comunitar si international si vom monitoriza atat cuiburile cat si ouale acestor pasari”, a mai declarat directorul parcului, Marian Jiplea.