Cozmanciuc (MMP): Dezvoltarea eco-turismului in siturile Ramsar reprezinta o prioritate pentru Romania

    Ivan Patzaichin: Visul meu este ca Delta Dun?rii s? devin? cea mai mare destina?ie de ecoturism a Europei
    Cozmanciuc (MMP): Dezvoltarea eco-turismului in siturile Ramsar reprezinta o prioritate pentru Romania

    Dezvoltarea eco-turismului in zonele de importanta internationala recunoscute ca situri Ramsar (zone umede, n.r.) reprezinta o prioritate majora pentru Romania, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de specialitate, Corneliu Mugurel Cozmanciuc, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor (MMP).

    ‘Pentru Romania, dezvoltarea eco-turismului in cadrul zonelor umede este o prioritate si un exemplu in acest sens il reprezinta Delta Dunarii. Siturile Ramsar de pe teritoriul Romaniei trebuie sa fie in centrul atentiei noastre, iar Ministerul Mediului si Padurilor, alaturi de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, se va asigura ca acest lucru se va realiza’, a afirmat Cozmanciuc.
    Datele oficiale releva faptul ca, in prezent, Romania are declarate ca zone umede de importanta internationala, incluse pe lista Ramsar, urmatoarele areale: Delta Dunarii (580.000 ha), Insula Mica a Brailei (17.586 ha), Lunca Muresului (17.166 ha), Lacul Techirghiol (1.462 ha), Complexul piscicol Dumbravita (413,5 ha), Parcul Natural Portile de Fier (115.665,8 ha), Parcul Natural Comana (24.963 ha) si Tinovul Poiana Stampei (640,20 ha).
    Pe langa acestea, in cadrul Conventiei Ramsar de la Bucuresti, sambata, 7 iulie, au fost propuse si aprobate alte patru zone umede de importanta internationala, ce acopera in total 943,6 km patrati: Lacul Bistret, Confluenta Olt-Dunare, Lacul Iezer (Calarasi) si Balta Suhaia.Potrivit statisticii Organizatiei Mondiale a Turismului /OMT/, in 2011, numarul turistilor internationali a fost de 982 milioane, iar in 2012 se estimeaza o cifra de un miliard de persoane, ceea ce va genera incasari in valoare de un trilion de dolari americani.
    Din numarul total de turisti, jumatate calatoresc in zonele salbatice inluse in siturile Ramsar, in special in zonele costiere.
    Luni, a avut loc la Palatul Parlamentului conferinta de presa avand ca tema promovarea unui turism responsabil in zonele umede. Evenimentul s-a desfasurat in cadrul celei de-a 11-a reuniuni a Conferintei Partilor Contractante la Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala (COP11 Ramsar) din perioada 6-13 iulie 2013, de la Bucuresti.
    Conferinta a vizat promovarea unui turism responsabil si analiza impactului direct si indirect al turismului asupra siturilor Ramsar si a altor zone umede si va precedat lansarea oficiala a publicatiei Destination Wetland – Supporting Sustainable Tourism.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *