Cinci licee din Banatul Montan se pregatesc sa devina ambasadori ai naturii salbatice

  0
  825
  Cinci licee din Banatul Montan se pregătesc să devină ambasadori ai naturii sălbatice
  Cinci licee din Banatul Montan se pregătesc să devină ambasadori ai naturii sălbatice
  Cinci licee din Banatul Montan se pregatesc sa devina ambasadori ai naturii salbatice
  Cinci licee din Banatul Montan se pregatesc sa devina ambasadori ai naturii salbatice

  Organizatia internationala de mediu WWF (World Wide Fund for Nature) creste eforturile de conservare a zonelor de salbaticie din Carpatii de Sud-Vest prin lansarea unui nou proiect de educatie, informeaza un comunicat al organizatiei. Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii salbatice din Carpati” se deruleaza in parteneriat cu cinci licee din orasele Resita, Anina, Orsova, Baile Herculane si Lupeni, fiecare localitate fiind situata in vecinatatea celor cinci parcuri nationale si naturale cheie din regiune. Cel putin 200 de tineri si 10 profesori vor lucra impreuna ca o retea de cetateni activiimplicati in protejarea zonelor salbatice.

  Pe 300.000 de hectare, in sud-vestul Romaniei, se afla una din cele mai mari bogatii ale Europei: cea mai intinsa zona de salbaticie. Salbaticia inseamna armonie si echilibru. O zona salbatica e aceea in care procesele naturale se desfasoara firesc: nici viata speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substantial de catre oameni. Pentru a avea zone salbatice functionale si armonizate cu interesele comunitatilor locale, WWF Romania lucreaza impreuna cu parteneri din Romania si din afara tarii la dezvoltarea managementului zonelor de salbaticie pe teritoriul a cinci parcuri nationale si naturale din sud-vestul tarii: Parcul National Semenic-Cheile Carasului, Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, Parcul Natural Portile de Fier, Parcul National Domogled-Valea Cernei si Parcul National Retezat.

  Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii salbatice din Carpati” se concentreaza pe aceste cinci arii protejate si urmareste misiunea organizatiei de a implica comunitatile locale in procesul de conservare a acestei bogatii naturale. Pentru ca educatia joaca un rol cheie in procesul de conservare, WWR Romania isi propune sa lucreze impreuna cu elevii si cadrele didactice din regiune in acest demers.

  „Din experienta WWF in domeniul educatiei, tinerii devin responsabili si proactivi in ceea ce priveste natura atunci cand li se ofera ocazia si pastreaza aceasta atitudine pe termen lung. In plus, acesti elevi de liceu sunt adultii de peste cativa ani si cei care pot lua decizii in comunitatile lor. Ne-am propus sa facilitam accesul la informatii si sa cream contexte de invatare prin care elevii din aceste zone sa observe ce beneficii le poate oferi natura salbatica pe care o au in jur si sa se dezvolte ca lideri si cetateni activi pentru protejarea acesteia”, a declarat Irina Lapovita, WWF-Romania, managerul proiectului.

  Principalele activitati ale proiectului includ: dezvoltarea unui „Manual despre natura salbatica”, oferit gratuit liceelor ca auxiliar didactic si sprijin in organizarea de activitati cu elevii, organizarea unor tabere de aventura in natura si desfasurarea, in luna octombrie a acestui an, a evenimentului„Academia pentru natura salbatica”, o sesiune de formare pentru elevi si profesori pe tema naturii salbatice si a cetateniei active.

  Toate aceste activitati sustin deschiderea un club pentru protejarea naturii salbatice in fiecare liceu in cadrul caruia elevii si cadrele didactice sa poata desfasura activitati si implementa proiecte. Cluburile vor fi sustinute de catre echipa WWF Romania prin resurse si mini grant-uri pentru implementarea proiectelor propuse de elevi. In plus, cei mai activi membri ai cluburilor vor merge intr-o „Expeditie in natura salbatica”, organizata pentru fiecare liceu.

  Liceele care vor lucra impreuna cu WWF Romania incepand cu saptamana ”Sa stii mai multe, sa fii mai bun!” (6-10 aprilie 2015) sunt:

  Colegiul National „Traian Lalescu” Resita (CS) din Parcul National Semenic – Cheile Carasului, echipa coordonata de Dir. Pavel Ghimboasa, Prof. Nicolae Chiosa si Prof. Ovidiu Badescu;
  Liceul „Mathias Hammer” Anina (CS), din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, echipa coordonata de Dir. Mihaela Wetternek, Prof. Gherman Leonard, prof. Focht Ramona, prof. Imbrescu Adriana si prof. Marin Marian;
  Liceul „Hercules” Baile Herculane (CS) in Parcul National Domogled – Valea Cernei, echipa coordonata de Dir. Sain Anda, Dir. Toma Dragoi, Prof. Trifina Corina si Prof. Camelia Barit;
  Liceul „Traian Lalescu” Orsova (MH) din Parcul Natural Portile de Fier, echipa coordonata de Dir. Gheorghe Oprescu, Prof. Mihaela Dragan si Prof. Mirela Calea;
  Liceul „Mircea Eliade” Lupeni (HD) din Parcul National Retezat, echipa coordonata de Dir. Daniel Ianosi, Prof. Beczuk Adiola si Prof. Onica Aurora.

  Pentru a transmite mai departe modelul, cadrele didactice inscrise in proiect vor prezenta activitatile realizate in cadrul cluburilor profesorilor si reprezentantilor ariilor protejate printr-o sesiune de formare care va avea loc in anul 2016.

  Proiectul este implementat impreuna cu WWF Elvetia si cu sprijinul financiar al DBU – Fundatia Federala Germana pentru Mediu. Va fi implementat pe durata a doi ani (decembrie 2014 – decembrie 2016) si are un buget total de 160.910 €.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.