2 Februarie, Ziua Mondiala a Zonelor Umede la Braila

2 Februarie, Ziua Mondiala a Zonelor Umede
2 Februarie, Ziua Mondiala a Zonelor Umede

Cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede Agentia pentru Protectia Mediului Braila va organiza in data de 29 ianuarie la Scoala Generala nr. 28 activitati de educatie ecologica constand in prezentarea de materiale multimedia referitoare la semnificatia evenimentului si importanta zonei umede Parcul Natural Balta Mica a Brailei.

Ziua Mondiala a Zonelor Umede este celebrata in fiecare an in ziua de 2 februarie, marcand astfel aniversarea semnarii Conventiei Ramsar asupra zonelor umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice la Ramsar, in Iran, pe 2 februarie 1971. Tarile care au semnat Conventia Ramsar au obligatia de a propune cel putin o zona de importanta internationala care se va numi sit Ramsar, pentru care trebuie sa stabileasca masuri de conservare.

Romania a semnat Conventia Ramsar la 21 septembrie 1991, iar in prezent are desemnate urmatoarele 19 situri Ramsar: Delta Dunarii, Insula Mica a Brailei, Lunca Muresului, Complexul Piscicol Dumbravita, Lacul Techirghiol, Bistret, Blahnita, Dunarea Veche – Bratul Macin, Bratul Borcea, Calafat – Ciuperceni – Dunare, Canaralele de la Harsova, Ostroavele Dunarii – Bugeac – Iortmac, Parcul Natural Comana, Parcul Natural Portile de Fier, Iezerul Calarasi, Confluenta Olt-Dunare, Confluenta Jiu-Dunare, Tinovul Poiana Stampei si Suhaia.

Insula Mica a Brailei a fost inscrisa pe Lista Ramsar in anul 2001. Desemnarea acesteia semnifica recunoasterea pe plan mondial a importantei acestei zone umede pentru pasarile acvatice in toate anotimpurile, dar mai ales pentru migratia acestora, iar pe plan local a importantului capital natural de valoare internationala detinut de judetul Braila si totodata recunoasterea necesitatii unei gestionari adecvate prin masuri speciale de protectie.

In acest an Ziua Mondiala a Zonelor Umede se celebreaza sub deviza “Zone umede pentru viitorul nostru”, accentuand ideea ca supravietuirea umanitatii depinde de conservarea zonelor umede, intrucat acestea indeplinesc multiple si vitale roluri: purificare si furnizare a apei, ofera peste si orez pentru hranire, actioneaza ca niste bureti naturali impotriva inundatiilor sau secetei, protejeaza tarmurile, stimuleaza diversitatea speciilor si reprezinta mijloace naturale de stocare a carbonului din atmosfera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *