Din partea lui Sorin Jurca – Scrisoare deschisa din Rosia Montana

2
389

Sunt membru fondator al Fundatiei Culturale Rosia Montana, pe care am  infiintat-o impreuna cu alti localnici. Cu totii vrem sa pastram si sa ducem mai departe tot ce are mai valoros aceasta localitate, ce a fost datata la 6 feb 131. Punerea in valoare a patrimoniului de la suprafata si a celui subteran, alaturi de inscrierea sitului arheologic in Patrimoniul UNESCO, reprezinta obiectivele noastre primordiale.

Rosia Montana reprezinta o atractie de necontestat, din punct de vedere turistic, cultural si etnografic. Marturie stau impresiile turistilor care ne-au calcat pragul si pe care le-am colectionat. Oricine doreste poate sa le vada.

Valorile noastre sunt insa amenintate de proiectul minier propus de o companie canadiana, de care nu a mai auzit nimeni pana acum. Proiectul este devastator din mai multe puncte de vedere: social, cultural, de mediu si economic. Sunt bastinas, am lucrat in mina si stiu ce inseamna o cariera de o asa mare anvergura.

Acest proiect propune cea mai mare cariera din Europa si cel mai mare baraj, inalt de 185 m. Acest baraj ar sustine un lac cu o suprafata de 600 ha, in care s-ar depune timp de 16 ani (sa nu uitam ca vorbim de un proiect generator de dezvoltare durabila) 240.000 t de deseuri miniere cu cianuri. Zona este locuita iar barajul s-ar situa la 7 km in amonte de orasul Abrud. Dupa terminarea lucrarilor miniere, Romania ramane cu acest imens lac cu reziduuri miniere, care va fi o permanenta „bomba ecologica”. Pe durata exploatarii se vor defrisa peste 200 ha de padure. Tot ecosistemul va suferi modificari din cauza poluarii masive. Praful rezultat in urma impuscarilor pentru detonarea muntilor si undele seismice care se vor propaga catre acel iaz de decantare vor duce la o si mai mare amenintare asupra zonelor limitrofe Rosiei Montane.

Sunt nedumerit cum pot autoritatile romane sa accepte o cariera care se suprapune peste un sit arheologic unic in lume, compus din peste 7 km de galerii dacice si romane. Aceasta imensa cariera s-ar intinde pe o suprafata de 4 km patrati, pe 25% din suprafata Rosiei Montane. 1.000 de case si gospodarii, 7 biserici, 5 lacuri artificiale, datand din secolul al XVIII-lea, galerii romane si preromane, monumente ale naturii, case de patrimoniu, o istorie de peste 2.000 de ani ar fi „calcate in picioare” doar in scopul unui castig efemer! Multe din aceste lucruri s-au intamplat deja, compania a schimbat destinul multor oameni din Rosia Montana. Prin dezradacinarea a sute de familii, localitatea a avut deja de suferit atat economic, cat si social. Aici autoritatile locale, mana in mana cu compania, au contribuit prin abuzuri decizionale, la luarea unor masuri in detrimentul localnicilor care vor sa traiasca in pace in caminele lor.

De asta nu pot sa accept ideea ca Rosia Montana ar putea fi sacrificata in numele unor investitori, care de la o zi la alta intoxica opinia publica vehiculand sume astronomice de bani, care, spun ei, ar scoate Romania din criza. Dar noi nici macar nu putem pune in balanta ce castiga si ce pierde Romania de pe urma acestui proiect. Contractele incheiate intre cele doua parti, dintre care una reprezinta statul roman, sunt documente secrete, nu avem acces la ele. In aceste conditii, de secret total nu putem vorbi de „o afacere curata”. Ce se observa, totusi, este ca afacerea este paguboasa, statul detinand numai 19% din actiuni. Dar chiar si pentru acestea a fost imprumutat de companie pentru ca nu ar fi avea banii necesari sa poata participa la afacere. Prin urmare, profitul pe care ar trebui sa-l incasam, in baza acestui procent, va veni numai dupa ce toti creditorii companiei miniere si compania insasi vor fi fost satisfacuti. Cine poate crede ca aceasta este o afacere profitabila pentru Romania?

Este incredibil cum un director al companiei a spus ca Romania castiga 19 miliarde de dolari din aceasta posibila exploatare, iar compania, doar 1 miliard! As fi curios sa aflu cum au reactionat investitorii la o asemenea declaratie. Nu pot sa cred ca un investitor a venit aici pentru a face acte de caritate! Asteapta de 15 ani sa faca aceste acte caritabile iar intr-o declaratie recenta, acelasi director spunea ca „investitorii nu ne-au impus termene-limita”. Oare compania aceasta functioneaza dupa cu totul alte principii decat orice alt operator economic din lumea asta?

Propaganda mincinoasa a companiei a dus la manipularea in masa a multor oameni. Exploatand saracia celor de aici, le-au fost promise slujbe bine platite. De 15 ani de cand Rosia Montana se confrunta cu acest proiect s-a putut vedea ca foarte multi localnici nu au primit locuri de munca (compania a angajat personal calificat din alte zone) iar numarul slujbelor variaza de la o luna la alta.

Acest proiect va putea fi realizat numai atunci cand ultima familie din Rosia Montana „va parasi corabia”. Eu sunt convins ca acest lucru nu se va intampla niciodata. Pentru mine modul acesta de a lupta si de a nu ceda nici un metru patrat de pamant si de a promova patrimoniul de valoare mondiala al Rosiei au devenit teluri in viata. Daca am facut aceste lucruri timp de 15 ani voi face la fel si in continuare.

Daca prin absurd acest proiect ar fi aprobat, Romania s-ar alege cu 19 miliarde de iluzii. Rosia Montana merita alta soarta iar adevaratul aur sunt oameni, natura, patrimoniul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.