Preocuparea ministerului mediului legata de calitatea aerului in Galati

Preocuparea ministerului mediului legata de calitatea aerului in Galati

Deputatul liberal Victor Paul Dobre a primit raspuns la interpelarea adresata ministrului Mediului si padurilor privind preocuparea ministerului de resort legata de calitatea aerului in Galati. In anii anteriori Galatiul facea parte dintre orasele cu grad de poluare ridicat, fapt ce se datora in mare parte noxelor rezultate din activitatea combinatului siderurgic. De la inchiderea activitatilor mari generatoare de poluare ale combinatului, calitatea aerului s-a imbuntatit considerabil, fapt sesizat de galateni chiar si fara accesarea datelor specializate ale specialistilor in mediu.
In raspunsul ministerului se arata investitiile existente la Galati realizate in conformitate cu normele internationale si reglementarile UE: o statie de tip trafic, doua statii de tip industrial, o statie de fond urban si o statie de tip suburban.
Din analiza datelor a rezultat incadrarea in valorile limita a indicatorilor monitorizati, cu exceptia „pulberi in suspensie – fractiunea PM10”, pentru care au fost inregistrate valori medii zilnice mai mari decat valoarea limita zilnica. Conform legislatiei in vigoare, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Galati a initiat Programul de gestionare a calitatii aerului pentru indicatorul pulberi in suspensie – fractiunea PM10 la nivelul localitatilor Galati, Sendreni si Vanatori pentru perioada 2010-2013, care cuprinde masurile necesare pentru imbunatatirea calitatii aerului. Programul a fost aprobat prin Hotararea Consiliului Judetului Galati nr. 461/30.07.2010. Programul stabileste masuri cu termen scurt si lung, printre care: a)Reducerea emisiilor provenite din surse fixe (surse industriale) la SC ArcelorMittal SA Galati (prin instalatii de reducere a emisiilor la electrofiltrul de desprafuire, sectiile de Aglomerare 1 si 2, pana in decembrie 2012; instalatii pentru reducerea emisiilor de electrofiltrul circuit retur, sectia Aglomerare 2; extinderea perdelelor de protectie si a spatiilor verzi cu 15.000 de puieti ce se vor planta in luna noiembrie pe o suprafata de 30.000 mp, din care o suprafata de 20.000 mp in colaborare cu Primaria Vanatori); b) Reducerea emisiilor provenite din surse de suprafata (gospodarii si industrie mica) – proiecte derulate de Primaria/Consiliul Local Galati” (extinderea retelei de alimentare cu gaz natural, modernizarea Gradinii Publicii si a Parcului Rizer, investitii al caror termen de finalizare este de 2 ani de la semnarea contractelor ce s-a produs la ultima vizita la Galati a ministrului dezvoltarii, Elena Udrea); Alte masuri – implementarea proiectelor care vizeaza utilizarea energiilor neconventionale – prin programul Casa Verde, aflat in derulare. Investitiile privind reducerea emisiilor de pulberi in suspensie functiunea PM10, conform programului de gestionare a calitatii aerului, in perioada 2009-2010: SC ArcelorMittal SA Galati 10.273.661 RON; SC Electrocentrale Galati SA 280.950 RON; Primaria Galati 6.315.664,68 RON. Iar „APRM va continua monitorizarea calitatii aerului in judetul Galati” si va realiza rapoarte anuale pe acest subiect, rapoarte ce vor deveni publice.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,349FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente