Un raport al Misiunii pentru mareea neagra provocata de petrolierul Exxon Valdez, publicat in 2009, a prezentat in detaliu bilantul de mediu al catastrofei care s-a produs in martie 1989, pe coasta regiunii Prince William Sound, potrivit AFP.
Pe stanci se mai afla inca pacura, zeci de specii de animale au fost distruse iar satele de pescari se zbat intre alcoolism si violenta domestica. Industria de pescuit de hering, care era foarte infloritoare inainte, s-a prabusit definitiv in 1993. Stocurile de somon continua sa fie foarte reduse, iar orcile care traiau in zona Prince William Sound sunt pe cale de disparitie.
Aproximativ 80.000 de litri de petrol – o mica parte din cele 41 de milioane de litri deversati de-a lungul a 1.300 km de coasta – continua sa polueze plajele din regiune.
‘Nu au fost curatate si nimeni nu stie daca acest lucru se va intampla intr-o z?, a declarat pentru AFP Emilie Surrusco, purtator de cuvant al Asociatiei pentru conservarea vietii salbatice in Alaska. ‘Inca se resimte impactul asupra pescuitului, nici heringul si nici somonul nu au revenit la nivelul de altadata. Totul este devastat aici. Ceea ce vedem in Golful Mexic ne descurajeaza’, adauga aceasta.
Mareea neagra produsa de petrolierul Exxon Valdez a dus si la moartea a 250.000 de pasari marine, 2.800 vidre de mare, 300 de foci, 250 de vulturi plesuvi (care pescuiesc) si 22 de orci. Acest dezastru de mediu a fost dublat de o deteriorare sensibila a structurii sociale in comunitatile de pescari cele mai afectate, potrivit expertilor si autoritatilor locale.
‘Ceea ce se vede la buletinele de stiri, sunt imaginile cu stratul de petrol care pluteste pe apa si s-a deversat pe plaje, cu animale si pasari murdare de pacura’, a declarat pentru AFP Stan Jones, de la consiliul regional din Prince William Sound. ‘Consecintele dezastruoase asupra oamenilor sunt mai greu de vazut, deoarece apar mai tarziu’, afirma acesta.
Steve Picou, profesor de sociologie la Universitatea de Sud din Alabama, a efectuat cercetari aprofundate in ceea ce priveste consecintele mareei negre asupra locuitorilor din regiune.
‘Am descoperit ca, cinci sau sase ani dupa catastrofa, oamenii au devenit foarte deprimati si izolati. S-au constatat multe sindroame de stres post-traumatic si depresii nervoase’, declara acesta. Picou arata, de asemenea, ca s-a prabusit ‘capitalul social’ al mai multor comunitati, locuitorii din regiune refuzand sa se implice in viata publica, fie ca este vorba de alegeri sau de participarea, de exemplu, la consiliul de administratie al unei scoli.
‘Oamenii nu mai vor sa se implice. In plus, se manifesta o crestere a violentei domestice, a divorturilor si falimentelor. Este ca un traumatism colectiv, ca si cum un intreg oras ar fi in stare de soc. Relatiile sociale si structurile familiale s-au deteriora?, mai spune Picou.