2,5 milioane de tone de reziduuri otravesc aerul si panza freatica din Tarnaveni

  0
  1113

  Bomba ecologica pe malul Tarnavei Mici, in judetul Mures. Muntii de deseuri ai fostului combinat chimic Bicapa din Tarnaveni otravesc aerul si apa. 2,5 milioane de tone de reziduuri cancerigene se scurg in panza freatica si risca sa ajunga in raul Tarnava Mica, de unde poluarea s-ar extinde pana in Dunare si Tisa. Tarnaveni

  Fostul combinat chimic, care a avut peste 6.000 de angajati, otraveste acum totul in jur. Oamenii din Tarnaveni si din comunele invecinate respira si beau zi de zi crom hexavalent, o substanta cancerigena.

  Combinatul care producea carbid sau substante pentru industria vopselurilor a fost inchis in urma cu opt ani. Conform legii, neutralizarea celor peste 2,5 milioane de reziduuri toxice revine poluatorului. Insa aceasta este greu de stabilit din cauza situatiei juridice incerte a fostei platforme chimice. „Noi suntem constienti ca este un mare pericol (…), dar nu putem sa ne asumam responsabilitatea”, a declarat primarul din Tarnaveni, Adrian Matei.

  Conform unor estimari, pentru punerea in siguranta a batalurilor de steril este nevoie de circa sase milioane de euro. Inca zece milioane de euro ar fi necesari pentru neutralizarea muntilor de deseuri.

  Sursa: Realitatea TV

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.