Ce cred romanii despre problemele de mediu: Doar 6% dintre ei vad in ursi o amenintare

Ziua Interac?iunii om-animal s-a bucurat de participarea reprezentan?ilor Gr?dinii Zoologice Turda
Ce cred romanii despre problemele de mediu: Doar 6% dintre ei vad in ursi o amenintare
Ce cred romanii despre problemele de mediu: Doar 6% dintre ei vad in ursi o amenintare

Doar sase la suta dintre romani cred ca ursul brun reprezinta o amenintare, in timp ce 78 la suta vor protejarea speciei si nu sunt de acord cu practicarea vanatorii de ursi, un sfert dintre acestia considerand ca in Romania sunt mai mult de 1.000 de exemplare, potrivit unui studiu al WWF-Romania.

Romanii sunt tot mai ingrijorati de starea mediului inconjurator si arata un inters din ce in ce mai mare fata de organizatiile de mediu, arata un studiu realizat de WWF-Romania in parteneriat cu Ipsos Research, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de organizatia de mediu.

Potrivit cercetarii, 76 la suta dintre romani cred ca ursul brun este o valoare nationala. Doar sase la suta dintre persoanele intervievate considera ca ursul brun reprezinta o amenintare, iar 78 la suta nu sunt de acord cu practicarea vanatorii de ursi.

Pe de alta parte, doar un sfert dintre respondenti cred ca Romania are mai mult de 1.000 de ursi, ceea ce indica faptul ca informatiile publice despre specia considerata de specialisti „Regele Carpatilor” sunt limitate, arata WWF Romania, care reaminteste ca numarul exact al exemplarelor de urs brun de pe teritoriul tarii este necunoscut, dar ca cifrele oficiale indica o scadere cu o treime in ultimii 20 de ani.

Poluarea si defrisarea padurilor sunt, in continuare, principalele probleme de mediu resimtite la nivelul populatiei: 61 la suta dintre persoanele intervievate s-au declarat deranjate de poluare, iar 26 la suta dintre acestea considera defrisarile drept principala cauza a inundatiilor. Inundatiile sunt, de altfel, pe locul cnci in lista celor mai grave probleme de mediu identificate.

Sase din zece romani condamna poluarea aerului, a solului, a padurilor si a apei si considera poluarea industriala, chimica si a noxelor drept principalele surse ale poluarii, in general. Dintre problemele cu care se confrunta raurile din Romania, poluarea industriala este cea mai ingrijoratoare pentru 86 la suta dintre respondenti.

Mizeria, gunoaiele, deseurile, in general sunt, de asemenea, probleme care ii afecteaza pe o mare parte dintre respondenti. Totodata, acestia considera ca fiind probleme de mediu si ignoranta sau indiferenta autoritatilor si a oamenilor, deopotriva, dar si lipsa educatiei.

In ceea ce priveste implicarea in problemele de mediu, studiul a indicat ca 13 la suta dintre respondenti au facut donatii pentru protectia mediului si a animalelor, procentaj aproape dublu fata de cel indicat de studii anterioare efectuate de WWF, in 2010 si 2011.

Trei din zece respondenti au declarat ca au facut donatii in trecut, suma medie donata fiind de 50,8 lei. Preferate sunt donatiile pentru ajutorarea copiilor (68 la suta), a persoanelor cu probleme grave de sanatate (57 la suta) si a batranilor (32 la suta).

Cea mai mare miscare globala de mediu din istorie, Ora Pamantului (Earth Hour), a crescut in amploare si in Romania, sase din zece respondenti spunand ca au auzit de eveniment si patru din zece ca au participat la editiile trecute.

Studiul dat publicitatii joi mai arata ca peste 50 la suta dintre persoanele intervievate cunosc cel putin o organizatie de mediu care activeaza in Romania.

„Chiar daca ne asteptam ca interesul romanilor fata de problemele de mediu si fata de munca noastra, a organizatiilor neguvernamentale, sa creasca, unele cifre ne surprind si pe noi. In ciuda lobby-ului intens impotriva ursului brun si a promovarii vanatorii pe principalele canalele media din Romania, cetatenii cred ca ursul este o comoara si se opun puternic vanatorii, aratand ca aceasta specie are o imagine bine definita prin traditii si povesti in constiinta colectiva”, a declarat Magor Csibi, director WWF-Romania.

Totodata, WWF aminteste ca, in toamna anului 2012, cateva cazuri de atac ale ursului brun asupra oamenilor au fost reflectate in mass-media timp de cateva saptamani. Organizatia a atras atunci atentia asupra faptului ca Romania nu isi gestioneaza in mod responsabil populatia de ursi bruni si ca se cunosc prea putine aspecte despre specie, ceea ce creste riscul confruntarii cu situatii de conflict om-urs.

Considerand cercetarea stiintifica un prim pas in protejarea speciei, dar si a comunitatilor locale din preajma padurilor frecventate de ursi, WWF a demarat un proiect de monitorizare a ursilor bruni din Maramures si Ucraina, pentru identificarea traseelor de migratie si a altor aspecte importante pentru crearea unor solutii viabile de conservare a speciei. Proiectul se intituleaza „Granite deschise pentru ursi in Carpatii din Romania si Ucraina”.

WWF-Romania organizeaza Ora Pamantului din anul 2009, cand doua milioane de romani au stins lumina timp de o ora, conform datelor furnizate la cea vreme de Dispeceratul Energetic National. In 2011, WWF a lansat Competitia pentru Capitala Earth Hour in Romania, o intrecere intre orase menita sa incurajeze administratiile locale sa implementeze politici de mediu din ce in ce mai ambitioase. Competitia va fi reluata in acest an, detaliile urmand a fi comunicate de catre WWF-Romania, in cel mai scurt timp.

Anul acesta, Ora Pamantului va fi sarbatorita pe 23 martie, la 20.30, ora locala.

Studiul realizat de Ipsos este reprezentativ la nivel urban national si a implicat 891 de respondenti, barbati si femei, cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 ani. Eroarea maxima de esantionare este de +/-3,3 la suta pentru un nivel de incredere de 95 la suta. Studiul a fost realizat in noiembrie 2012.

WWF-Romania realizeaza pentru a treia oara acest tip de cercetare, initiata in anul 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *