Vicepresedinte Alro: Subventiile pentru energia verde sunt prea mari si „canibalizeaza” economia

0
474
Fa?a neagr? a energiei verzi
Ministrul Energiei: Vom ajunge să stăm pe întuneric dacă nu limităm capacitatea proiectelor de energie verde
Vicepresedinte Alro: Subventiile pentru energia verde sunt prea mari si "canibalizeaza" economia
Vicepresedinte Alro: Subventiile pentru energia verde sunt prea mari si „canibalizeaza” economia

Subventiile platite de consumatori pentru sprijiniarea productiei de energie regenerabila „canibalizeaza” industria si distorsioneaza piata, intrucat sunt prea mari prin raportare la costul tehnologiilor, a declarat pentru MEDIAFAX vicepresedintele Alro Slatina (ALR), Marian Nastase.

„Subventia pentru energia regenerabila loveste cu brutalitate in orice consumator de energie intr-un mod fara precedent. (…) Businessul lor (al producatorilor de energie regenerabila – n.r.) distorsioneaza economia pentru ca nu este economie de piata, ci una subventionata. Subventia doar a distorsionat economia, este disproportionata, brutal de mare, canibalizeaza industriile, in conditiile in care costul tehnologiilor a scazut la mai putin de jumatate”, a afirmat Nastase.

Alro este cel mai mare consumator de energie din Romania.

Productia de energie regenerabila este sprijinita de Guvern prin sistemul de certificate verzi. Aceste subventii sunt platite de toti consumatorii de electricitate, nu de la bugetul de stat.

Certificatele verzi sunt acordate gratuit producatorilor de energie din surse regenerabile, care apoi le vand furnizorilor de energie. Astfel, un producator de energie din surse alternative castiga atat din vanzarea electricitatii pe care o produce, cat si din comercializarea certificatelor verzi.

Potrivit calculelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, consumatorii de electricitate din Romania vor plati 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020, pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.

In prezent, cetificatele verzi se tranzactioneaza la pretul maxim permis de lege, de 50 euro pe unitate, din cauza ca oferta este mult mai mica decat cererea. Limita inferioara a pretului de comercializare a certificatelor verzi este 27 de euro.

Potrivit lui Nasatese, investitiile realizate de Alro in ultimii ani pentru reducerea poluarii, a consumului de energie si gaze naturale si a cresterii eficientei energetice, al caror scop era reducerea costurilor de productie, sunt anulate de subventiile pe care producatorul de aluminiu este obligat sa le plateasca pentru energia verde.

„Am facut investitii masive pentru reducerea consumului de energie, reducerea poluarii. (…) Exista o limita tehnologica pana la care poti reduce consumul de energie, mai jos nu avem cum sa mergem. Practic, tot ce am castigat ca eficienta energtica suntem obligati sa platim ca subventii. Este o situatie extraordinar de ingrijoratoare. In acest an Alro va plati 66 milioane euro pentru sprijinirea productiei de electricitate din surse regenerabile, din care 44 milioane euro pentru certificate verzi, iar diferenta pentru bonusul de cogenerare”, a adaugat Nastase.

In ultimii sapte ani Alro a investit 77 milioane de dolari pentru cresterea eficientei energetice.

Vicepresedintele Alro apreciaza ca schema de sprijin pentru energiile regenerabile trebuie ajustata, iar acest lucru revine autoritatilor.

„Factura la energie a crescut fara o justificare reala, schema de sprijin trebuie ajustata. (…) Din cate am vazut, si autoritatile par ingrijorate de magnitudinea problemei. Speram la masuri ferme si rapide de aducere a realitatii din teren in reglemementari, care sunt vechi de trei ani. Cum se va face, nu stim, dar este nevoie de o reactie cat mai repede si fara jumatati de masura. Toata lumea vrea locuri de munca, dar de cati angajati este nevoie sa opereze un parc eolian? Incercam sa tinem cat putem costurile sub control. Subventia pentru regenerabile nu este sub controlul nostru”, a mai spus Nastase.

Compania Alro este parte a grupul Vimetco, inregistrat in Olanda si controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitki.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.