Efectele incalzirii globale, resimtite tot mai puternic si in judetul Suceava!

0
394
Incalzirea globala, resimtita in urmatorii 40 de ani - studiu
Efectele incalzirii globale, resimtite tot mai puternic si in judetul Suceava !

Temperaturile din ultimii ani sufera abateri importante de la regimul normal, cantitatea de precipitatii fiind mai scazuta comparativ cu valoarea medie multianuala

In ultimii ani, in judetul Suceava se remarca un salt al mediilor anuale ale temperaturilor atmosferice, releva raportul privind starea mediului din judetul Suceava in anul 2011. Astfel, potrivit studiului Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava, daca temperatura medie multianuala din perioada 1961-2010 este de 7,9sC, mediile anuale din ultimii 5 ani se situeaza semnificativ mai sus decat aceasta valoare, fapt care este de natura sa confirme tendinta globala de incalzire a climei din ultimele decenii.

„Se constata o tendinta termica liniara in ultimii 51 de ani, respectiv de crestere moderata a temperaturilor medii anuale. In general, este de remarcat si faptul ca regimul temperaturilor din ultimii ani sufera transformari majore de la o zi la alta si abateri importante de la regimul normal de temperaturi” se subliniaza in raportul APM, intocmit pe baza datelor furnizate de Statia Meteorologica Suceava.

Pe de alta parte, anul trecut, cantitatea totala de precipitatii a fost mai scazuta in comparatie cu valoarea medie multianuala din perioada 1961-2010, 2011 fiind un an mai secetos decat unul normal. Tendinta pluviometrica liniara in cei 51 de ani analizati este de crestere usoara, ca si in cazul temperaturilor medii anuale, dar se poate afirma ca trendul incalzirii globale din judetul Suceava este ceva mai lent, comparativ cu alte judete din tara, in special cu cele din estul extrem si sudul tarii.

„Ceea ce se constata deosebit in anul 2011, fata de norma multianuala, este dezechilibrul inregistrat in luna mai si in perioada august-noiembrie 2011, cand regimul de precipitatii a fost mult mai redus fata de mediile multianuale”, reliefeaza informarea Agentiei pentru Protectia Mediului, bazata pe aceleasi masuratori ale Statiei Meteorologice Suceava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.