Japonia si Ucraina intentioneaza sa supravegheze impreuna starea mediului inconjurator de la centralele nucleare Fukushima si Cernobil, cu ajutorul unor aparate spatiale speciale, scrie in numarul sau de joi cotidianul nipon Nikkei.
Potrivit sursei mentionate, specialistii univeristatii din Tokyo au inceput deja sa lucreze la niste sateliti in miniatura, care sa permita colectarea de informatii din zonele unde se afla cele doua unitati electrice. Astfel, se va putea determina gradul de raspandire a substantelor radioactive, va putea fi evaluat efectul acetora asupra naturii. Aparatele cosmice vor fi scoase p pe orbita cu ajutorul unei rachete purtatoare ucrainene in 2014.
Potrivit presei japoneze, in prefectura Fukushima au fost depistate 18 cazuri de cancer la tineri. Alti 25 sunt se afla sub monitorizare permanenta, fiind suspecti. Dupa cum transmite televiziunea NHK, in ultimele saptamani au fost examinati medicali 210.000 dintre cei 360.000 de copii, care, la momentul producerii accidentului de la Fukushima, in martie 2011, aveau sub 18 ani. In cazul Cernobilului, al carui reactor a explodat in aprilie 1986, primele cazuri de cancer la copii au aparut dupa 4-5 ani de la tragedie.