Spatiul, ultima pubela

Pe masura ce explorarea spatiului extraterestru a devenit o activitate la ordinea zilei, de la descoperirea razelor cosmice in 1912 cu ajutorul unui balon, pana la turismul spatial, inaugurat in 2001, sau prima lansare a unui nanosatelit romanesc, ecologia intergalactica a fost si a ramas un subiect pe cat de fierbinte, pe atat de controversat….

Citește mai departe

In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice

Luna ianuarie a acestui an a fost cea mai calda luna de inceput de an de pe Terra de la sfarsitul secolului al XlX-lea de cand se fac inregistrari ale temperaturilor, a informat miercuri agentia americana National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), citata de agentia France Presse (AFP). In general, temperatura medie la suprafata oceanelor…

Citește mai departe

    UE a aprobat un proiect de 4,29 miliarde de euro pentru monitorizarea Pamantului din spatiu

    Parlamentul European a aprobat proiectul Copernicus, noul program european de monitorizare spatiala a Terrei, informeaza AFP. Avand un buget de 4,29 de miliarde de euro pentru perioada 2014 – 2020, programul Copernicus a fost creat pentru a monitoriza incalzirea climatica si pentru a asigura securitatea publica. Raportul care autorizeaza acest program a fost adoptat cu…

    Citește mai departe

    10 lucruri esentiale despre incalzirea globala, explicate de oamenii de stiinta

    Un grup de cercetatori a incercat sa dea raspuns la cele mai arzatoare intrebari legate de schimbarile climatice din ultimii ani. USA Today noteaza ca observatiile lor au fost publicate in cartea „Climate Change: Evidence and Causes”, publicata sub egida Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite. Cum stiu cercetatorii ca recentele schimbari climatice sunt cauzate…

    Citește mai departe

    Oamenii de stiinta niponi testeaza un sistem pentru a curata orbita terestra de deseurile spatiale

    Oameni de stiinta japonezi sunt pregatiti sa inceapa testele unui sistem de curatare a orbitei terestre de tonele de deseuri spatiale ramase de la misiunile anterioare, sateliti dezafectati s.a.m.d., deseuri care pun in primejdie Statia Spatiala Internationala, echipamentele functionale existente deja pe orbita si viitoarele misiuni in spatiu. Cercetatori de la Agentia Spatiala nipona, JAXA,…

    Citește mai departe
    Cum vor chinezii sa combata poluarea atmosferica

    90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa poluarii cu particule fine peste nivelul maxim admis de OMS

    Raportul Agentiei Europene de Mediu arata ca peste 90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa poluarii cu particule fine peste nivelul maxim admis de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In plus, 98% dintre europeni sunt expusi unor concentratii de ozon la nivelul solului peste recomandarile OMS. Cu toate acestea, producatorii de autovehicule refuza sa…

    Citește mai departe
    Tragedie cosmica: se transformă materia întunecată în energie întunecată? Dacă da – cu ce efecte?

      Rusia lanseaza prima nava spatiala militara. Incepe cursa inarmarilor in Cosmos?

      Rusia se pregateste intens pentru lansarea primei sale navete spatiale militare in anul 2014. Moscova intentioneaza astfel sa-si creasca din punct de vedere calitativ fortele militare din spatiu, pentru a-si imbunati precizia rachetelor nucleare strategice si a-si consolida mijloacele conventionale. „Dar oare acesta noua strategie a Rusiei in domeniul spatial nu va conduce la o…

      Citește mai departe

      CE va oferi acces liber la datele culese de satelitii Copernicus, sistemul european de observare a Pamantului

      Comisia Europeana va oferi acces gratuit, liber si deplin, la o intreaga colectie de date ce privesc protectia mediului, colectate de Copernicus, sistemul european de observare a Pamantului. Noul regim deschis de diseminare a datelor, care va intra in vigoare luna viitoare, va sprijini sarcina vitala de monitorizare a mediului si va ajuta, de asemenea,…

      Citește mai departe

      Cicloanele vor deveni tot mai violente si mai bogate in precipitatii, avertizeaza climatologii

      Climatologii nu au stabilit inca existenta unei legaturi formale intre cicloane si procesul de incalzire globala, dar se asteapta in viitor la fenomene meteo tot mai violente ca urmare a cresterii temperaturii oceanelor, se arata luni intr-un comentariu AFP. In timp ce Filipinele isi numara mortii dupa trecerea taifunului Haiyan (numarul celor decedati ar putea…

      Citește mai departe

      Acord intre Ucraina si Japonia pentru monitorizarea din spatiu a centralelor nucleare de la Fukushima si Cernobil

      Ucraina si Japonia au anuntat luni acordul unui proiect comun de monitorizare din spatiu a centralelor de la Fukushima si Cernobil, locurile celor mai mari dezastre nucleare civile, informeaza AFP. Proiectul implica lansarea pe orbita a opt sateliti in miniatura pana in anul 2014, pentru colectarea de informatii cu privire la efectele scurgerilor de radiatii…

      Citește mai departe

      Cernobil si Fukushima vor fi supravegheate din spatiu

      Japonia si Ucraina intentioneaza sa supravegheze impreuna starea mediului inconjurator de la centralele nucleare Fukushima si Cernobil, cu ajutorul unor aparate spatiale speciale, scrie in numarul sau de joi cotidianul nipon Nikkei. Potrivit sursei mentionate, specialistii univeristatii din Tokyo au inceput deja sa lucreze la niste sateliti in miniatura, care sa permita colectarea de informatii…

      Citește mai departe

        „Groapa de gunoi” de deasupra Pamantului

        Un nor urias de deseuri spatiale s-a format dupa ce blocul de accelerare al unei rachete Proton-M a explodat, la jumatatea lunii octombrie, si ar putea ameninta Statia Spatiala Internationala (ISS), afirma o sursa din industria spatiala rusa. „In prezent, monitorizam aproximativ 500 de deseuri formate in urma distrugerii blocului de accelerare Briz-M”, a precizat…

        Citește mai departe

        Compania rusa Planetary Resources se va ocupa cu mineritul pe asteroizi

        O companie rusa investeste cateva milioane de dolari in Planetary Resources care se va ocupa cu mineritul pe asteroizi. Compania rusa 12BF Globan Ventures a carei activitate se desfasoara in domeniul energiei alternative investeste in compania de minerit extraterestru, informatie confirmata de directorul general si coproprietarul firmei ruse, Ilya Golubovich. Suma nu a fost dezvaluita,…

        Citește mai departe

        Investitiile in energia curata acopera acum circa 10% din capitalul total investit in S.U.A

        Componentele de computere si panourile solare sunt facute din acelasi material de baza: siliciu taiat subtire. Pana acum insa investitorii din Silicon Valley (S.U.A.) nu au acordat prea mare atentie utilizarii alternative a materiei lor de baza, mai ales din cauza costurilor ridicate ale panourilor solare. Se pare ca perspectiva s-a schimbat in ultimul timp….

        Citește mai departe

        Un canion de pana la 1.500 de metri adancime favorizeaza fenomenul topirii ghetarilor din Antarctica

        Un canion de pana la 1.500 de metri adancime favorizeaza fenomenul topirii ghetarilor din Antarctica occidentala, potrivit cercetatorilor britanici care au descoperit aceasta vale gigantica in care patrund apele calde ale oceanului, pe sub calota. „Am descoperit un bazin sub calota glaciara, de o adancime de pana la 1,5 kilometri, conectat la stratul de gheata…

        Citește mai departe

        Calota glaciara a Groenlandei s-a topit in proportie de 97% la jumatatea lunii iulie, potrivit NASA

        Calota glaciara a Groenlandei s-a topit in proportie de 97% la jumatatea lunii iulie, potrivit NASA, suprafata neacoperita de gheturi fiind acum de doua ori mai mare decat in verile din anii precedenti. Calota glaciara a Groenlandei s-a topit aproape in intregime. Harta care arata cea mai mare crestere din ultimii 30 de ani (Imagine:…

        Citește mai departe

        Gunoaiele care inconjoara planeta noastra devin o problema serioasa, potrivit unui raport al NASA.

        Raportul sustine ca fragmentele din spatiu ar putea avaria grav navele spatiale si ar distruge sateliti cu o importanta vitala pentru comunicatii sau meteorologie. Raportul sustine ca fragmentele din spatiu ar putea avaria grav navele spatiale si ar distruge sateliti cu o importanta vitala pentru comunicatii sau meteorologie. Oamenii de stiinta propun ca gunoaiele sa…

        Citește mai departe

        Energie solara din spatiu

        Pe Pamant, energia solara a avut un start lent, datorita preturilor ridicate si panourilor ineficiente, insa se pare ca avem o speranta din partea stelitilor solari care ofera energie verde si chiar functioneaza. Cercetatorii de la Universitatea Stratchclyde au testat deja echipamentele in spatiu, un prim pas pentru panourile solare de a colecta energie si…

        Citește mai departe

        Cantitatea de deseuri spatiale ce graviteaza in jurul Pamatului a atins deja pragul critic, informeaza NASA

        Cantitatea de deseuri spatiale ce graviteaza in jurul Pamatului a atins deja pragul critic, informeaza NASA. Mai mult, coliziunile tot mai frecvente intre obiectele care plutesc in spatiu nu fac decat sa creasca densitatea masei de deseuri de pe orbita planetei, potrivit Daily Mail. Altfel spus, din cauza inelului format in jurul Terrei de aceste…

        Citește mai departe

        Curentul care ne fereste de incalzirea globala

        Recent descoperit de oamenii de stiinta pe coasta Islandei, curentul rece ar putea compensa procesul de incalzire din zona Atlanticului de Nord. Curentul nordic islandez, care si-a facut de curand aparitia in previziunile climatologice, va regla climatul Atlanticului de Nord, sustin oamenii de stiinta. Un curent oceanic rece si de mare adancime, descoperit recent langa…

        Citește mai departe
        Ur?ii polari devin vegetarieni!

        Atentie, dispar ursii polari!

        Incalzirea globala, considerata inca de multi oameni de stiinta sceptici un „moft” si ignorata total de miliarde de pamanteni, care continua sa polueze si sa aduca grave prejudicii mediului, este totusi un fenomen care ar trebui sa ne puna pe ganduri. Fiindca efectele sale au inceput deja sa fie simtite si, cei care le vor…

        Citește mai departe

          Primul satelit cu vele a ajuns pe orbita Pamantului

          Navele spatiale vor fi propulsate cu ajutorul unor „vele solare”, in viitorul apropiat, gratie unui prototip realizat de cercetatorii americani, un satelit care se deplaseaza folosindu-se doar de forta vantului solar. Astrofizicienii si inginerii de la Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama si Centrul de Cercetare Ames din Moffett Field, California, au reusit sa…

          Citește mai departe