Un nou risc de contaminare radioactiva de la Cernobil

    UE suplimentează contribuţia pentru securizarea zonei Cernobîl
    Un nou risc de contaminare radioactiva de la Cernobil
    Un nou risc de contaminare radioactiva de la Cernobil

    La 29 de ani de la explozia centralei nucleare de la Cernobil, Ucraina, efectele devastatoare ale poluarii se resimt inca, din cauza incendiilor de padure de langa centrala atomica. Aceste incendii duc la ridicarea din sol a cesiului radioactiv din apropierea centralei, care ajunge sub forma de fum in atmosfera si astfel se va intinde deasupra intregii Europe de Est. Cercetatorii avertizeaza ca situatia se poate agrava, din cauza schimbarii climei, care va face mai frecvente asemenea incendii de padure.

    In prezent, mai este in vigoare o zona interzisa, contaminata radioactiv, pe o suprafata de aproximativ 2.600 de km patrati in jurul centralei nucleare.

    In total, in urma exploziei nucleare a fost eliberata in atmosfera o cantitate 85 Petabecquereli de cesiu radioactiv. Acum, intre 2 si 8 Petabecquereli se pot regasi in stratul superior al solului din zona interzisa.

    Pana acum au mai avut loc trei incendii de padure in aceasta regiune, in anii 2002, 2008 si 2010.

    Cercetatorii de la Norwegian Institute for Air Research au folosit sateliti pentru a observa deplasarea aerului si zonele care risca sa fie afectate de contaminarea radioactiva. Ei spun ca aproximativ 0,5 PBq de cesiu radioactiv au fost eliberati in fumul care a ajuns deasupra Europei de Est, apoi pana in Turcia si pana in Scandinavia.

    Fumul incarcat radioactiv poate afecta si culturile agricole. De exemplu, ciupercile absorb foarte repede cesiul-137, iar consumarea acestora poate creste riscul aparitiei cancerului, spune unul din autori studiului, Tim Mousseau.
    Pe masura ce regiunea de langa Cernobil va deveni tot mai secetoasa, incendiile de vegetatie se vor inmulti, in perioada 2023-2036.

    In accidentul nuclear din 26 aprilie 1986 au murit 31 de oameni, iar multi altii au suferit din cauza efectelor radiatiilor.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *