Cantitatea de deseuri spatiale ce graviteaza in jurul Pamatului a atins deja pragul critic, informeaza NASA

0
526
Cantitatea de deșeuri spațiale ce gravitează în jurul Pămâtului a atins deja pragul critic, informează NASA
Cantitatea de deseuri spatiale ce graviteaza in jurul Pamatului a atins deja pragul critic, informeaza NASA

Cantitatea de deseuri spatiale ce graviteaza in jurul Pamatului a atins deja pragul critic, informeaza NASA. Mai mult, coliziunile tot mai frecvente intre obiectele care plutesc in spatiu nu fac decat sa creasca densitatea masei de deseuri de pe orbita planetei, potrivit Daily Mail.

Altfel spus, din cauza inelului format in jurul Terrei de aceste deseuri, navetele spatiale vor avea o misiune din ce in ce mai dificila si mai periculoasa atunci cand vor parasi orbita planetei.

Potrivit specialistilor NASA, in viitorul apropiat, navetele lansate de pe Pamant nu vor putea strapunge inelul de deseuri, planeta urmand sa fie prinsa in capcana propriilor resturi si izolata de restul Universului.

Mai mult, bariera ce izoleaza Terra este un real risc pentru astronauti, sateliti si pentru Statia Spatiala Internationala. Autorul raportului ce prezinta aceste date ingrijoratoare, Donald Kessler, fost cercetator NASA, a subliniat ca „am pierdut controlul asupra mediului inconjurator.”

In prezent, peste 370.000 de obiecte se afla pe orbita planetei, calatorind cu o viteza de peste 35.400 de kilometri pe ora.

Raportul lui Kessler recomanda folosirea unui satelit special construit pentru a colecta uriasa cantitate de deseuri, care urmeaza a fi echipat cu plase si o bobina electromagnetica.

Acest sistem de ecologizare spatiala ar putea fie sa colecteze materialele, fie sa le plaseze pe o noua orbita, mai sigura pentru navele ce parasesc planeta.

Conform celui mai recent studiu publicat pe aceasta tema, cantitatea de deseuri ce inconjoara planeta a atins pragul critic. In acest punct, deseurile ajung sa se ciocneasca intre ele, producand o cantitate din ce in ce mai mare de obiecte.

In acelasi timp, raportul avertizeaza ca din cauza situatiei economice actuale, programul de ecologizare a orbitei va fi cel mai probabil subfinantat, desi deseurile din spatiu reprezinta o reala amenintare pentru viitorul omenirii si al planetei.

Desi oamenii de stiinta responsabili cu programele spatiale au incercat sa reduca volumul de deseuri, in ultimii ani, programul spatial dezvoltat de China a distrus echilibrul la care ajunsesera celelalte natiuni implicate in proiect/

In 2007, China a testat prima arma anti-satelit, folosind o racheta pentru a distruge un satelit meteorologic iesit din uz. Acesta a explodat in 150,000 de fragmente, 3.118 dintre acestea atat de mari, incat pot fi detectate de radarele terestre, a adaugat autorul raportului.

Totodata, in 2009 doi sateliti s-au ciocnit pe orbita, adaugand o cantitate semnificativa de deseuri la cea care exista deja.

„Doar aceste doua evenimente au dublat cantitatea de deseuri de pe orbita planetei, distrugand munca noastra din ultimii 25 de ani”, a declarat Kessler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.