Mai mult de 90 de procente din populatia planetei traieste in zone unde nivelul poluarii aerului este periculos de mare, iar milioane de oameni mor ca rezultat al expunerii la acesta, conform noilor cercetari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Utilizand probe ale calitatii aerului primite de la sateliti si alte esantioane de la sol din 3000 de locuri diferite, OMS a concluzionat ca 92% din intreaga populatie traieste in regiuni unde poluarea depaseste limitele de securitate stabilite de organizatie.
Mare parte din poluare este cauzata de factori umani, produsa de gunoiul menajer si arderea combustibilului, transportul ineficient, activitatile industriale si de catre centralele electrice pe carbune. Particulele fine in suspensie (PM) precum funingine, sulfati, nitrati, amoniac, clorura de sodiu, praf si apa pot patrunde si acoperi plamanii, cauzand probleme de sanatate chiar si la expuneri scurte. Alte cauze ale poluarii pot proveni de la praf.
O harta interactiva a poluarii cu particule fine in suspensie puteti consulta aici. Potrivit hartii, cele mai poluate orase din Romania ar fi Targu-Mures si Satu Mare cu 25 de micrograme pe metrul cub, urmate de Bucuresti cu 24, Iasi 23, Arad 22, Ploiesti 21, Suceava 21, Baia Mare 20, Pitesti 20, Botosani 18, Alba Iulia 18, Bacau 13, Timisoara 13, Galati 12.
Conform datelor, “poluarea aerului – ambientala (in atmosfera) si domestica (in locuinta) – reprezinta cel mai mare risc pentru sanatate cauzat de mediu, fiind responsabila anual pentru moartea unui om din noua. Poluarea atmosferica creste cu o rata alarmanta si afecteaza economia si calitatea vietii oamenilor; ea reprezinta o chestiune de urgenta in sanatatea publica.”
OMS a intocmit o harta interactiva care arata care sunt zonele de pe Glob (medii rural si urban) unde aerul este contaminat cu toxine care afecteaza plamanii si produc boli cardiovasculare, infarct, insuficienta pulmonara, cancer de plamani si alte afectiuni.
Majoritatea acestor zone se afla in tari in curs de dezvoltare, mare parte in sud-estul Asiei si vestul Pacificului, cu populatie expusa la risc ridicat de contaminare. Peste 6 milioane de oameni mor anual din cauza expunerii la factori de poluare domestica si atmosferica, conform unui studiu realizat in iunie de catre Agentia Internationala a Energiei.
“Poluarea aerului continua sa faca victime in randul celor mai vulnerabile persoane – femei, copii, unii adulti.” a declarat Dr. Flavia Bustreo, asistenta directorului general WHO. “Pentru ca oamenii sa fie sanatosi, acestia au nevoie sa respire aer curat de la prima pana la ultima lor gura de aer.”
Dr. Maria Neira, director in cadrul OMS al Departamentului de Mediu si Sanatate Publica spune ca nu e timp de pierdut pentru curatarea toxinelor din atmosfera.
“Actiunile de contracarare a problemelor de mediu sunt necesare imediat” a spus Neira. “Solutiile se afla in transportul sustenabil in orase, managementul reziduurilor solide, accesul la combustibili curati folositi in locuinte precum si utilizarea energiei regenerabile si reducerea emisiilor de gaz industrial.
Coform noilor cercetari, poluarea aerului se leaga de probleme incepand de la boala Alzheimer pana la stagnare economica. In SUA, nivelul polarii este mai ridicat in comunitatile minoritare si cu venituri reduse, pe care un studiu publicat in Revista de Stiinte Sociale le-a declarat “zone de sacrificiu”.
Cresterea si imbunatatirea studiilor despre pericolul poluarii aerului, in special in zonele cu venituri reduse, sunt cruciale in expunerea impactului toxic, conform OMS. De asemenea, este esentiala cresterea capacitatii oraselor de a monitoriza calitatea aerului prin metode si limite standardizate, a reiesit din raportul OMS.