Scrisoare deschisa: Domnule Ciolos, de ce blocati interzicerea cianurii?

Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Dacian Ciolos

Domnule Dacian Ciolos,

Imediat dupa investirea dvs. ca prim-ministru al Romaniei ati afirmat: “coruptia poate sa ucida atunci cand izvoraste din incompetenta sau indiferenta”, ceea ce ne-a determinat sa credem ca acesta este un angajament pe care vi-l asumati in toate aspectele ce tin de bunul mers al societatii in care traim. Cu toate acestea, in ceea ce priveste formularea unui punct de vedere referitor la interzicerea cianurii in Romania, vedem cum tocmai aceasta indiferenta si incompetenta descrie activitatea Guvernului dumneavoastra.

In contrast cu lipsa dvs. de interes pentru subiect, 66% din populatia tarii crede ca interzicerea utilizarii cianurii ar trebui sa devina o prioritate pentru factorii de decizie. Acest procent creste pana la 85% in zona Centru, zona din imediata vecinatate a zacamintelor aurifere preconizate a fi exploatate. Datele sunt preluate dintr-un sondaj realizat de TNS CSOP in martie 2016.

Lipsa dumneavoastra de actiune este cu atat mai grava cu cat vine in continuarea unei practici similare care e mai veche de opt ani. Propunerea legislativa de interzicere a cianurii in minerit a fost introdusa in Parlamentul Romaniei in 2007. Aceasta a stat in sertarele Camerei Deputatilor pana in decembrie 2015 cand plenul a votat retrimiterea ei catre Comisa de Industrii pentru un nou raport. Comisia de Industrii a primit un termen de patru saptamani. In acelasi timp, Comisia a solicitat Guvernului dvs. formularea unui nou punct de vedere, referitor la interzicerea cianurii in minerit. Au trecut cinci luni de la acel moment, iar Guvernul dvs. ramane incapabil sa trateze cu promptitudine si profesionalism o problema care ameninta sa devina definitorie pentru modul in care imaginam dezvoltarea viitoare a Muntilor Apuseni si a muntilor din zona Maramuresului. Prin faptul ca Guvernul nu exprima un punct de vedere privind propunerea legislativa mentionata, acesta blocheaza procesul decizional al Parlamentului care ar putea duce la transpunerea dorintei ferm exprimate de cetatenii Romaniei de interzicere definitiva a folosirii cianurilor in minerit.

Este iluzoriu sa credeti ca masurile prevazute prin Strategia nationala anti-saracie vor produce efectele dorite in eventualitatea in care prelucrarea zacamintelor aurifere cu cianuri “ar duce la generarea a nu mai putin de 2900 de hectare cu deseuri de cianurare”. Efectele economice ale mineritului cu cianuri sunt in sine un motiv relevant pentru interzicerea acestei tehnologii. Minele unde se opereaza cu cianura sunt un factor de destabilizare pentru alte ramuri economice din regiunile afectate (agricultura, turism, microproductie). Profiturile inregistrate de companiile miniere nu sunt sigure datorita pretului volatil al aurului si in nici un caz certe, datorita schemelor de optimizare fiscala la care recurg acestea. Nu in ultimul rand, castigurile actionarilor sunt intotdeauna situate pe primul plan. In eventualitatea producerii unui accident orice beneficii economice ar fi obtinut statul vor fi anulate de costurile mari de refacere a mediului.

Cele trei proiecte de minerit propuse care ar prespupune utilizarea de cianuri sunt momentan blocate. Consiliulul Local din Baia Mare impiedica inceperea procesarii la uzina Romaltyn; propunerea de la Rosia Montana este oprita deoarece Gabriel Resources a initiat o actiune de arbitraj international, iar propunerea de la Certej va trebui sa treaca printr-o noua procedura de revizuire a acordului de mediu datorita modificarilor la tehnologia de procesare anuntate in raportul tehnic din 2015.

Toate acestea converg catre o oportunitate unica pentru proiectul de lege de interzicere a cianurii; o oportunitate care trebuie fructificata in momente cheie ca acesta. In cazul in care nu se vor lua masuri in viitorul apropiat, directia de dezvoltare a unor intregi regiuni va ramane blocata in halucinatia colectiva generata de mirajul reinstaurarii monoindustrializarii comuniste. Acest lucru ar putea duce la dezechilibre sociale cu repercursiuni asupra stabilitatii si bunastarii intregii tari.

Industria miniera opereaza in linii mari dupa aceleasi principii si tehnologii de mai bine de 50 de ani. Daca ar fi sa comparam evolutiile tehnologice din alte domenii, cum ar fi IT-ul sau medicina, cu cele din minerit, rezultatele ar fi ridicole. In contextul in care cianura este utilizata in principal pentru ca este ieftina (si nu pentru ca nu exista alternative), prioritatea oricarui Guvern ar trebui sa fie indeplinirea conditiilor de siguranta a cetatenilor si protejarea mediului. E timpul ca industria miniera sa evolueze la randul sau, astfel incat deversarile de cianura sa fie evitate.

Mai multe informatii privind interzicerea cianurii gasiti in Documentul de pozitie privind interzicerea cianurii in minerit (Observatii privind oportunitatea adoptarii PLX – 429/ 2007).

Guvernul dvs. tehnocrat, d-le Ciolos, a ajuns la putere tocmai pentru ca autoritatile nu au avut capacitatea de a evalua si aviza functionarea unui club, fapt ce a avut un deznodamant extrem de nefericit. Aceeasi clasa de autoritati are acum in avizare numeroase proiecte de minerit, care aprobate, vor folosi o cantitate de cianura suficienta sa ucida de mai multe ori populatia planetei.

Date fiind de cele de mai sus, domnule prim-ministru, a venit momentul sa actionati, pentru a respecta vointa cetatenilor in ceea ce priveste interzicerea cianurii in minerit si pentru a va respecta propriile angajamente asumate la preluarea mandatului.

Cu respect,

Eugen David
Presedinte Alburnus Maior

Dan Mercea
Presedinte Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu
Reteaua Mining Watch Romania

––––––––––––––-

Intreaba-l si tu pe premier de ce tergiverseaza votul pe legea anti-cianuri:

> Intra pe pagina de facebook https://www.facebook.com/dacianciolos/ a premierului si posteaza linkul http://goo.gl/HrlezX la scrisoarea noastra sub forma de comentariu.
> Transmite-i linkul si opinia ta despre interzicerea cianurii si prin mesageria facebook, tot pe pagina sa oficiala.
> Scrie-i un e-mail personal pe adresa [email protected] si cere-i sa transmita Comisiei de Industrii pozitia Guvernului cu privire la legea anti-cianuri.

Haideti sa aflam, o data pentru totdeauna, ce parere are guvernul Ciolos despre interzicerea cianurii!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *