10 surse vegane de probiotice

10 surse vegane de probiotice
10 surse vegane de probiotice

In ultima vreme s-a acordat o mare importanta sanatatii intestinale si pe buna dreptate. Prin popularea intestinelor  cu bacterii „bune”  ne putem imbunatati digestia, sistemul imunitar, putem reduce riscul imbolnavirilor si chiar putem pierde masa corporala. O modalitate eficienta de a realiza aceste deziderate este de a introduce in alimentatia noastra alimente bogate in hrana probiotica.

Poate cel mai bogat aliment probiotic este iaurtul, insa veganii aleg sa excluda lactatele din dieta lor din motive de sanatate, protejarea mediului si de etica. Insa cei care isi bazeaza hrana preponderent pe vegetale, pot sta linistiti intrucat exista suficiente alimente naturale care contin aceste microorganisme sanatoase.

Iata cateva surse delicioase de probiotice vegane:

1.Miso – oricine a luat masa la un restaurant japonez s-a familiarizat cu miso, o supa continand pasta de soia fermentata care contine o multime de bacterii benefice intestinelor. Procesul de fermentatie confera pastei de soia calitatile probiotice si poate fi, de asemenea, consumata si ca sosuri sau creme. Persoanele care evita consumul de soia, se pot bucura de gustul supei miso obtinuta din orez, orz sau naut.

2.Tempeh – este o specialitate probiotica care poate fi cosnsumata ca fel principal. Acest pate indonezian se bazeaza pe boabe de soia integrale fermentate, avand un gust foarte asemanator nucilor. Exista cateva moduri de a pregati tempeh,  sub forma de felii afumate (pentru toti iubitorii de bacon), sandwich-uri, frigarui sau bulgarasi cu multe legume. Unele companii ai creeat deja tempeh din canepa sau din naut care pot fi gatite acasa de catre gurmanzii curajosi.

3.Varza murata – clasicul ingredient est-european plin de proprietati probiotice poate fi preparat acasa cu usurinta prin procesul de fermentatie lactica. Daca preferati varianta de conservare, orientati-va dupa varza cruda pe care sa o pregatiti dumneavoastra intrucat procesul de pateurizare distruge bacteriile probiotice. Puteti combina varza murata cu tempeh condimentat si paine cu maia pentru un plus de actiune probiotica in meniul dumneavostra.

4.Kimchi – similar verzei murate, kimchi este un fel de mancare korean care foloseste varza. Adaugarea  din plin a cepei, usturoiului si ardeiului iute ofera mancarii un efect mai intens care ajuta la ameliorarea sinusurilor infundate si a sanatatii intestinale. Puteti incerca varianta de kimchi cu aroma si ingrediente pentru peste sau o puteti prepara la dumneavoastra in bucatarie.

5.Kombucha – acest ceai fermentat a devenit o moda in ultima vreme datorita promovarii lui in supermarketurile din orasele mici sau mari. Kombucha se prepara de sute de ani insa in urma popularizarii sale, au aparut o varietate de gusturi pentru a satisface adultii si copiii deopotriva. A pregati kombucha acasa este relativ usor cu ustensilele potrivite insluzand SCOBY (preparat simbiotic de bacterii si drojdii), ceai si zahar. Aceasta bautura foarte promovata este extrem de benafica sanatatii si poate inlocui sucurile sau ceaiul.

6.Iaurtul vegan si Kefirul – iaurtul se poate gasi si in varianta fara lapte in acelai timp fiind plin de calitati probiotice. Exista multe variante de iaurt de acest gen in alimentara precum cel pe baza de cocos, soia, canepa si migdale care contin tot aceleasi unitati probiotice ca si in laptele de vaca. Kefirul este un iaurt obtinut din lapte de vaca fermentat caruia i s-a accentuat efectul vegan si pe care il puteti pregati acasa.

7.Maslinele – suprinzator, maslinele lasate in saramura au un potential probiotic remarcabil. Procesul de pregatire permite bacteriilor sanatoase sa se multiplice facand din aceste gustari sarate niste garnituri sanatoase in salate, pizza, paste.

8.Painea cu maia – un artificiu inteligent pentru a aduce in alimentatie un plus de bacterii bune, il reprezinta cosumul de paine cu maia in loc de clasicul grau. Pentru a o gati, aceasta are nevoie de o durata de coacere mai mare precum si de o drojdie speciala de inceput. Painea cu maia este foarte gustoasa pentru sandwichuri si alaturi de preparate cu avocado.

9.Castravetii murati – inca un topping sanatos sau o gustare sarata delicioasa le reprezinta castravetii murati cu o multime de beneficii probiotice. Obtinuti prin fermentatie lactica, bacteriile benefice sunt lasate sa de dezvolte in interiorul lor. La fel ca in cazul maslinelor, aveti grija la continutul de sare ingerat si, e de asemenea bine de stiut ca, va puteti produce singuri acasa propriile muraturi.

10.Suplimente – Consumul de suplimente cu probiotice va asigura necesarul de bacterii bune pentru organism pentru ca sistemul imunitar sa fie intarit. Unele capsule contin gelatina asa ca, fiti atenti  la acest aspect inclusiv la continutul de lactate din compozitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *