Ursii Panda nu mai sunt amenintati de disparitie

0
2336
panda-bear
Statutul ursului Panda a trecut la „vulnerabil” gratie efortului ecologistilor.

Pe 4 septembrie 2016, in cadrul Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN) s-a facut cunoscut faptul ca populatia de Panda uriasi a crescut numeric astfel incat a trecut la statutul “vulnerabil”. In 2004, mai existau doar 1596 ursi Panda in salbaticie. In prezent, dupa efectuarea recensamantului national, mai traiesc in China doar 2060 exemplare.

Acest efect imbucurator este rezultatul aplicarii diferitelor tactici de protejare a acestei specii indragite – in special protejarea habitatului natural, implementarea programelor de reimpadurire si interzicearea vanatului.

Un aport semnificativ la scaderea pericolului disparitiei ursilor il are si complexul de rezervatii, in prezent 67 de adaposturi care protejeaza 67% din populatia Panda pe o arie de 14 000 km2 de habitat, conform CNN.

World Wildlife Found (WWF) al carui logo este un urs Panda inca din 1961 a emis o declaratie privind aceasta stire: “De 50 de ani incoace, marele urs Panda a reprezentat figura globala emblematica in problema protejarii si conservarii, devenind si simbolul WWF. Primim cu entuziasm stirea ca ursul Panda este cu un pas mai departe de momentul disparitei, noi si cei care fac eforturi pentru pastrarea populatiei de animale in habitatul lor natural.”

Recuperarea populatiei de ursi Panda arata ca, in momentul in care stiinta, vointa politica si angajamentele de mediu merg mana in mana, putem salva viata animalelor salbatice si pastra biodiversitatea.

Insa pericolul nu a trecut. IUCN avertizeaza ca schimbarile climatice si scaderea disponibilitatii bambusului pot afecta rezultatele pozitive obtinute in ultimii ani. Organizatia afirma ca habitatul ursilor Panda ar putea disparea in urmatorii 80 de ani.

Joe Walston, vicepresedintele programului de conservare din cadrul Societatii de Protejare si Conservare a Mediului Salbatic, afirma pentru Live Science ca: “Aceasta reprezinta o problema reala si semnificativa pentru pericolul pe care il reprezinta schimbarile climatice asupra speciilor la nivel global. Cel mai important lucru pe care il putem face acum este sa marim suprafata habitatelor astfel incat ursii Panda sa poata migra catre alte zone.”

Ca rezultat, eforturile de conservare vor face ca speciile sa supravietuiasca in timpul perioade noastre de viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.