Drepturile indigenilor din Amazon

Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.

Drepturile populatiei indigene din Amazon sunt in pericol pe masura ce marile proiecte de dezvoltare si infrastructura desfasurate acolo distrug cultura si pamanturile autohtone.

Alianta Pachamama lucreaza impreuna cu partenerii sai in padurile ecuadoriene pentru a pastra si intari drepturile localnicilor.

Exista aproximativ 370 milioane de indigeni in lume, majoritatea neavand drepturi umane reale. In 2007 s-a intocmit Declaratia Natiunilor Unite pentru Drepturile Popoarelor Indigene care stabileste dreptul colectiv si individual al localnicilor de a avea control total al vietii lor, de a-si mentine identitatea culturala fara discriminari si de a avea acces direct catre pamanturile si resursele esentiale modului lor de viata.

In numeroase zone din lume, indigenii sunt printre cei mai marginalizati indivizi ai societatii. Acestia s-au confruntat de-a lungul istoriei cu numeroase dezavantaje impuse de catre populatia dominanta:
– discriminare (in educatie, sistemul de sanatate, piata fortei de munca, reprezentare legala)
– nereprezentare la nivel politic
– asmiliare fortata si chiar distrugerea culturii, inclusiv a limbajului, spiritualitatii si medicinei locale
– instrainarea pamanturilor si mutare fortata
– distrugerea pamantului si a resurselor
– violenta si in unele cazuri chiar disparitia populatiei

Ca urmare, in unele tari, populatia indigena inregistreaza cote ridicate in ceea ce priveste detinutii, rata de criminalitate si numarul de someri. Datele recente din SUA afirma ca femeile indigene sunt de 2,5 ori mai expuse abuzurilor sexual decat celelalte.

Cu toate ca in prezent o buna parte dintre localnici traiesc in orase, exista inca multi oameni care depind de padurea amazoniana pentru a trai (aproximativ 400 de grupuri). Guvernul ameninta habitatul comunitatilor locale prin practicile de dezvoltare economica si investitii in minerit, petrol si hidrocarburi. In plus, proiectele de infrastructura precum constructia de drumuri, retele de conducte, porturi, aeroporturi si exploatarea comerciala a raurilor, au distrus natura si resursele naturale necesare pentru supravietuire.

Extractia resurselor naturale, exploatarea in ferme a vitelor, cultura de soia si unele industrii agresive, pun in pericol drepturile populatiei din Amazon. Reforma pamanturilor a devenit un element-cheie in protejarea padurilor si teritoriilor localnicilor.

Extractia este o problema majora in Amazon din cauza cererii tot mai mari de petrol la nivel global si a bogatiei resurselor locale de petrol neexploatat.

Legile internationale obliga guvernele sa ceara acordul populatiei locale inainte sa faca demersuri in dezvoltarea proiectelor noi pe pamanturile lor. Recent, amazonienii au castigat un proces de demarcatie teritoriala care intareste obtinerea acestui drept.

Populatia majoritara americana este obligata sa aiba in vedere, printre altele, consumul de energie, ce fel de hrana consuma si ce practici medicale folosesc. Aceste chestiuni influenteaza enorm calitatea vietii populatiei din Amazon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *