Cicloanele vor deveni tot mai violente si mai bogate in precipitatii, avertizeaza climatologii

Cicloanele vor deveni tot mai violente si mai bogate in precipitatii, avertizeaza climatologii
Cicloanele vor deveni tot mai violente si mai bogate in precipitatii, avertizeaza climatologii

Climatologii nu au stabilit inca existenta unei legaturi formale intre cicloane si procesul de incalzire globala, dar se asteapta in viitor la fenomene meteo tot mai violente ca urmare a cresterii temperaturii oceanelor, se arata luni intr-un comentariu AFP.

In timp ce Filipinele isi numara mortii dupa trecerea taifunului Haiyan (numarul celor decedati ar putea depasi 10.000), la Varsovia incepe a 19-a Conferinta ONU privind schimbarile climatice, la care cele 190 de state participante au trimis o armata de experti, care au insa putine certitudini.

In studiul cicloanelor exista multe carente, printre care si ce a lipsei bazelor de date omogene, intrucat inaintea anilor ’70 nu existau sateliti care sa studieze aceste fenomene, explica un cercetator francez. Una dintre putinele constatari, mentionata intr-un raport despre incalzirea climatica publicat in luna septembrie de Grupul de experti in evolutia climatului (GIEC), da ca aproape sigura incalzirea partii superioare a oceanelor intre anii 1971 si 2010. Ritmul acestei incalziri este evaluat la 0,1 grade Celsius pe deceniu pentru primii 75 de metri de la suprafata apei si de 0,015 grade Celsius pentru straturile mai adanci.

Daca aceasta incalzire este rezultatul activitatilor umane sau daca ea este superioara ‘variatiilor naturale’ ale planetei sunt intrebari la care nimeni nu poate sa raspunda deocamdata, dar GIEC estimeaza, pe baza modelelor climatice, ca in viitor cicloanele vor deveni mai violente si vor aduce o cantitate tot mai mare de precipitatii.

Evaluarile altor experti indica probabilitatea unui numar mai redus de cicloane in viitor, confirmand totodata ca ele vor fi tot mai bogate in precipitatii. ‘Atunci cand temperatura oceanelor creste, cicloanele beneficiaza de o sursa suplimentara de energie, de unde rezulta tendinta cresterii violentei acestor fenomene, iar aceasta incalzire antreneaza si o crestere a evaporarii, ceea ce determina precipitatii mai abundente, explica un cercetator. Atunci cand este mai cald, avem mai multa apa in atmosfera si in aceste conditii ne putem astepta in general la ploi mai intense, confirma un alt expert.

In orice caz, taifunul Haiyan, cel mai violent care a lovit vreodata suprafata terestra, va da de gandit participantilor la conferinta de la Varsovia, ce are ca obiectiv si lansarea unei runde de negocieri care sa conduca la viitoarea reuniune din anul 2015 la un acord global ce va impune statelor participante reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, aflate la originea incalzirii globale, si care ar urma sa intre in vigoare in anul 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *