Un canion de pana la 1.500 de metri adancime favorizeaza fenomenul topirii ghetarilor din Antarctica occidentala, potrivit cercetatorilor britanici care au descoperit aceasta vale gigantica in care patrund apele calde ale oceanului, pe sub calota.
„Am descoperit un bazin sub calota glaciara, de o adancime de pana la 1,5 kilometri, conectat la stratul de gheata de la marea interioara Bellingshausen si a carui existenta influenteaza semnficativ pierderea ghetii”, in Antarctica occidentala, explica cercetatorii intr-un studiu publicat joi in revista britanica Nature.
Cei sapte autori ai studiului au mai explicat ca rifturile din vestul Antarcticii, formate prin eroziune, permit patrunderea apei „mai calde” din ocean, „favorizand astfel instabilitatea calotei glaciare”.
Zona in care a fost descoperit canionul nu fusese cercetata de aproape 50 de ani, insa, in 2010, o misiune a programului britanic de monitorizare a Antarcticii (BAS), sub conducerea glaciologului Robert Bingham, a mers la fata locului pentru a verifica informatiile date de sateliti ai NASA, care aratau topiri masive de gheata in regiune.
Cercetatorii au sondat calota glaciara cu ajutorul unui radar, pana la 2.500 de metri adancime, imaginile oferite de satelitii NASA nearatand decat suprafata.
„Imaginati-va Marele Canion (446 kilometri lungime, pana la 29 de kilometri latime si pana la 1,8 kilometri adancime, n.r.), numai ca cel de aici are o adancime 1,5 kilometri, aproximativ 10 kilometri latime si 100 de kilometri lungime”, a precizat Robert Bingham.
Pe baza schimbarilor observate in ultimii ani in Antarctica de vest, „nu se poate vorbi numai de reducerea calotei glaciare ca o consecinta pe termen scurt a incalzirii climatice”, concluzioneaza autorii studiului, precizand ca acest fenomen face parte din „sistemul mai vast de interactiuni intre activitatea tectonica, modificarile peisajului glaciar si schimbarile din ocean si atmosfera”.