Cresterea temperaturilor din Groenlanda, din cauze naturale

Cresterea temperaturilor din Groenlanda, din cauze naturale
Cresterea temperaturilor din Groenlanda, din cauze naturale

In cea mai mare parte, fenomenul de incalzire care duce la topirea calotei glaciare a Groenlandei are cauze naturale, fiind legat de temperatura apei in zona tropicala a Oceanului Pacific si nu de poluarea atmosferei cu gaze cu efect de sera, conform unui nou studiu, transmite LiveScience.com citat de Agerpres.

Este cunoscut faptul ca temperatura straturilor de suprafata ale apei din oceanul Pacific influenteaza clima globala la latitudini mai joase. Spre exemplu, fenomenul ciclic El Nino modifica volumul precipitatiilor la nivel global, aducand ploi in America de Nord si seceta in Australia si America Centrala.

Concluziile noului studiu explica de ce Groenlanda si regiunea arctica a Canadei se incalzesc mai repede decat alte regiuni ale planetei. Aceasta crestere a temperaturilor a ridicat semne de intrebare pentru oamenii de stiinta: Cele mai noi modele de evolutie climatica, asa cum sunt cele folosite de Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (IPCC din cadrul ONU), nu au reusit sa reproduca aceasta incalzire rapida observata in zona arctica.

“Fenomenul incalzirii globale din cauza gazelor cu efect de sera rezultate din activitatea umana nu poate explica de ce aceasta regiune se incalzeste atat de rapid”, a observat coordonatorul acestui studiu, Qinghua Ding, climatolog la Universitatea din Washington.

In consecinta cercetatorii au propus mai multe explicatii pentru aceasta incalzire rapida, asa cum ar fi reactia in lant care duce la incalzirea apei Oceanului Arctic tocmai din cauza topirii calotei glaciare.

Insa Ding si colegii sai au observat existenta unei legaturi intre temperaturile apei de suprafata din regiunile tropicale si Oscilatia Atlanticului de Nord, un model climatic care domina clima arctica. Incepand din anii ’90, apa de suprafata calda din vestul oceanului Pacific si apele reci din estul Pacificului au determinat ca Oscilatia Atlanticului de Nord (OAN) sa genereze un front de presiune ridicata deasupra Groenlandei si a regiunii arctice canadiene. Fronturile atmosferice de presiune ridicata duc la cresterea temperaturilor.

“Am descoperit ca intre 20% si 50% din incalzirea acestor regiuni are cauze antropice (provocate de oameni), iar celelalte 50% sunt provocate de cauze naturale”, sustine Ding in studiul publicat in ultimul numar al revistei Nature.

OAN este un factor climatic major, care afecteaza extinderea banchizei polare arctice, dar si traseul furtunilor deasupra Americii de Nord, a Atlanticului si Europei.

“Credeam ca OAN este un fenomen haotic, care nu are legatura cu conditiile oceanului din zonele tropicale”, explica Shang-Ping Xie, climatolog la Institutul Oceanografic Scripps, care nu a participat insa la acest studiu. “In urma acestui studiu vom putea imbunatati predictiile climatice in zona Atlanticului de nord, unde predictiile din prezent au o precizie mai mica”, a mai adaugat el.

Legatura dintre Oceanul Pacific si Groenlanda este facuta de asa-numitele valuri sau unde Rossby. Acestea sunt niste ondulatii atmosferice prezente in vanturile de mare altitudine care inconjoara Pamantul. Distributia curentilor de aer calzi sau reci deasupra Oceanului Pacific genereaza o unda Rossby care ajunge , in cele din urma, sa favorizeze incalzirea in Groenlanda.

“Este ca si cum ai lovi atmosfera cu un ciocan intr-o regiune specifica, lovitura care genereaza o unda de soc ce este resimtita sub forma fronturilor atmosferice de presiune ridicata tocmai in Groenlanda”, explica Ding.

Temperatura oceanului din regiunea tropicala este urmarita de specialisti abia din anul 1979, odata cu lansarea primilor sateliti in acest scop, si de aceea oamenii de stiinta nu stiu daca temperaturile actuale din zonele tropicale ale Pacificului sunt rezultatul unui ciclu climateric scurt, sau vor continua timp de mai multe decade.

“Deocamdata nu dispunem de suficiente date, asa ca nu putem sti care este adevarata cauza”, a mai adaugat Ding pentru Live Science.

Una peste alta, insa, “acest studiu demonstreaza cat de complexe sunt schimbarile climatice”, conform lui Juergen Bader, climatolog la Institutul Max Planck pentru Meteorologie din Germania, care nu a participat la studiu.

Daca tendinta de evolutie a temperaturilor apei Pacificului se modifica, procesul de incalzire climatica din Arctica ar putea sa incetineasca in urmatoarele decade, dar procesul de incalzire globala din cauze antropice pare ca va depasi in urmatorii ani orice proces natural de racire.

“Este doar o chestiune de timp pana cand procesul antropic de incalzire globala se va impune drept principala cauza a incalzirii din zona Arctica”, l-a completat Juergen Bader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *