NASA a lansat patru sateliti care vor monitoriza campul magnetic al Terrei

  NASA a lansat patru sateliti care vor monitoriza campul magnetic al Terrei
  NASA a lansat patru sateliti care vor monitoriza campul magnetic al Terrei

  O racheta Atlas 5 a decolat, joi, din Florida avand la bord patru sateliti construiti de NASA cu scopul de a monitoriza exploziile de energie si particulele incarcate electric care intra in contact cu campul magnetic al Terrei, informeaza Reuters.

  Racheta Atlas 5, inalta cat un bloc cu 20 de etaje, construita si lansata de United Launch Alliance, in parteneriat cu Lockheed Martin si Boeing, a decolat de la baza spatiala Cape Canaveral din Florida. In compartimentul superior al rachetei se aflau patru sateliti identici, care au fost construiti pentru a orbita in formatie in jurul Terrei. Satelitii au fost plasati cu succes pe orbitele lor initiale, la mai putin de doua ore dupa lansare.

  Fiecare satelit este echipat cu 25 de senzori care inregistreaza toate detaliile unor fenomene ce apar atunci cand liniile care alcatuiesc campul magnetic terestru se destrama si se reconecteaza. Datele colectate de cei patru sateliti vor fi apoi grupate, pentru a obtine harti tridimensionale ale acelor fenomene. Reconectarea magnetica, asa cum este cunoscut acest proces, reprezinta un fenomen frecvent intalnit in Univers, dar destul de putin inteles pentru moment.

  Campurile magnetice sunt generate de planete, stele, galaxii, gauri negre si alte corpuri si formatiuni ceresti. Atunci cand liniile magnetice se rup si se reconecteaza, particule incarcate electric sunt expediate in spatiu cu viteze apropiate de viteza luminii (aproape 300.000 de kilometri pe secunda). In cazul stelelor, precum Soarele, reconectarea magnetica declanseaza eruptii solare – fiecare dintre ele fiind la fel de puternica precum 1 milion de bombe atomice. O astfel de activitate solara poate sa declanseze furtuni solare si aurore boreale (pe Terra). NASA a cheltuit aproximativ 1,1 miliarde de dolari pe acest proiect, care se numeste Magnetospheric Multiscale (MMS), incercand sa inteleaga mai bine felul in care energia este generata si apoi eliberata in spatiu. Cei patru sateliti se vor indrepta direct spre zonele de monitorizare, aflate la 70.811 respectiv 152.888 kilometri deasupra Terrei, de unde vor observa ceea ce se petrece atunci cand liniile magnetice se realiniaza.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *