Suprafata calotei glaciare a inregistrat „un nivel minim record”

Suprafata calotei glaciare a inregistrat „un nivel minim record”

Oamenii de stiinta americani spun ca ultimele cifre arata ca, la 13 august, gheata arctica masura doar 483 de mii de km patrati, sub recordul de acum cinci ani.

Date culese de sateliti arata ca gheata arctica din calota glaciara a scazut la un nivel record ca si extindere, informeaza BBC.

Oamenii de stiinta de la US National Snow and Ice Data Center (Centrul national american de date despre zapada si gheata) spun ca, potrivit datelor culese de sateliti, gheata arctica acopera o suprafata mai mica decat fostul record din 2007.

Ultimele cifre arata ca, la 13 august gheata arctica masura 483.000 km patrati, sub recordul de acum cinci ani, inregistrat la aceasi data.

Oamenii de stiinta sustin ca gheata arctica va continua sa se topeasca pana la sfarsitul lunii septembrie.

In ultimul rezumat realizat de centrul de date american se arata ca de la sfarsitul lunii iunie viteza de topire a ghetii a crescut considerabil.

Gheata arctica are un rol important in mentinerea temperaturilor scazute in regiunile polare si ajuta la controlarea climei globale.

Gheata are o suprafata stralucitoare care reflecta aproximativ 80% din lumina soarelui.

Atunci cand gheata se topeste in mare, suprafata oceanului devine intunecata, absorbind 90% din lumina soarelui, fenomen care duce la incalzirea Oceanului Arctic.

Foto:Suprafata alba arata extinderea ghetii arctice de mare la data de 19.08.2012. Linia portocalie indica media suprafetei acoperita de gheata in perioada 1979-2000. Sursa: nsidc.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *