Cele mai recente studii au aratat ca starea de spirit a unei persoane poate fi modificata prin consumul unor alimente care contin substante asemanatoare din punct de vedere chimic cu acidul valproic, un medicament psihoregulator larg utilizat in tratamentul unor tulburari psihice caracterizate prin schimbari bruste ale dispozitiei, informeazaeurekalert.org.
Este cunoscut faptul ca anumite molecule din ciocolata, diverse fructe de padure si alimente care contin acizi grasi omega-3 au efecte pozitive asupra starii de spirit.
In cadrul celei de-a 244-a Conferinte Nationale American Chemical Society, cea mai mare asociatie stiintifica din lume, specialistii au aratat ca astfel de „puteri” au si alte alimente, efectele datorandu-se compusilor care le dau aroma.
In cadrul acestui eveniment a fost prezentat un studiu asupra a peste 1.700 de substante care confera aromele specifice diferitelor alimente, consumate in mod obisnuit in societatea occidentala.
Noul studiu arata ca unele substante au o structura similara cu cea a acidului valproic, a explicat Karina Martinez-Mayorga, care a condus studiul realizat in timp ce lucra la Institutul de Cercetari Moleculare Torrey Pines, SUA.
Acidul valproic este comercializat, sub diferite nume, ca medicament pentru tratarea unor afectiuni psihice precum tulburarea bipolara (psihoza maniaco-depresiva), stabilizand starea de spirit a pacientilor.
Bazandu-se pe aceste efecte modulatoare ale compusilor din alimente, echipa condusa de Karina Martinez-Mayorga se concentreaza acum pe identificarea acelor compusi care atenueaza schimbarile de dispozitie, ajuta la mentinerea sanatatii cognitive, imbunatatesc starea de atentie si intarzie pierderea memoriei.
Studiile implica utilizarea chemoinformaticii – aplicarea metodelor informaticii pentru rezolvarea unor probleme din domeniul chimiei – pentru a trece in revista structura chimica a peste 1.700 de substante implicate in aroma alimentelor, in cautarea unor similaritati de structura cu medicamentele antidepresive. In viitor, echipa isi propune sa testeze experimental asocierea dintre aroma si efectul asupra dispozitiei.
Rezultatele ar putea duce la elaborarea unor recomandari privind alimentatia si la dezvoltarea unor suplimente nutritive cu efect benefice asupra dispozitiei.