Potrivit cifrelor furnizate de Directia Agricola Satu Mare, agricultura ecologica castiga tot mai multi adepti in randul agricultorilor satmareni.
Dar acest lucru se intampla doar pe hartie, pentru ca marea majoritate a celor inscrisi in evidentele Directiei Agricole Satu Mare au facut acest lucru doar pentru a putea intra in posesia subventiilor europene. In realitate, foarte putini dintre cei inscrisi in aceste evidente si practica agricultura ecologica in adevaratul sens al cuvantului. Potrivit reprezentantilor Directiei Agricole, foarte multi dintre cei luati in evidente ca practica agricultura ecologica nu fac absolut nimic, mai ales in cazul celor care au livezi, multumindu-se sa valorifice produsele date de la natura la care se mai adauga veniturile obtinute din subventii. Anii urmatori, insa, foarte multi dintre fermierii inscrisi ca practica agricultura ecologica vor renunta la acest lucru deoarece subventiile vor fi foarte mici. In ceea ce-i priveste pe adevaratii cultivatori eco din judet, produsele obtinute de acestia ajung foarte greu sa fie valorificate, din cauza lipsei unei piete de desfacere bine organizate in zona.
Peste 860 de producatori eco
Datele furnizate de Directia Agricola Satu Mare arata faptul ca, in acest an, in judet sunt inregistrati 865 de producatori ecologici si trei procesatori de produse provenite din acest domeniu, aproape de zece ori mai multi decat anul trecut.
In ceea ce priveste culturile agricole ecologice, in judet sunt inregistrate peste 4.100 de hectare cultivate eco, din care peste 900 de hectare de livezi de prun, 645 de hectare de griu, 567 de hectare de soia, 450 de hectare de porumb, 236 de hectare de livezi de mar, 148,5 hectare de floarea soarelui si circa 80 de hectare de vita de vie. De asemenea, in sistem eco mai sunt crescute 12 vaci, 575 de oi, 265 de capre, 100 de gaini ouatoare, trei cai si 316 familii de albine.
Din punct de vedere statistic judetul nostru sta foarte bine, circa doua procente din intreaga suprafata agricola fiind cultivata eco. Insa, in realitate, foarte putine din aceste culturi sunt intretinute in adevaratul sens al cuvantului.
De dragul subventiilor
Potrivit inginerului responsabil cu cultura eco din cadrul Directiei Agricole Satu Mare, Paulina Pop, marea majoritate a satmarenilor care au declarat ca practica agricultura ecologica au facut acest lucru doar pentru a primi subventiile europene si foarte putini dintre ei practica, cu adevarat, agricultura eco. “Incepand din anul 2010 au fost acordate subventii pentru cei care practica agricultura ecologica. Incepand de atunci, a crescut, an de an, numarul celor care declara ca parctica aceasta agricultura avand ca scop primirea acestor subventii. Ajutorul financiar oferit de Uniunea Europeana pentru agricultura practicata in sistem ecologic s-a diminuat de aproximativ sapte ori in acest an, beneficiarii avand parte de o surpriza neplacuta. Diminuarea este una logica, numarul de cereri crescand extraordinar de mult, iar suma alocata pentru acest ajutor financiar impartindu-se la mult mai multi beneficiari”, ne-a declarat inginerul agricol.
In conditiile numarului mare de solicitanti, pentru o suprafata cuprinsa intre 0,3-5 hectare, unde se incadreaza majoritatea beneficiarilor, sprijinul a coborat la 213,34 euro, de la 1.500 de euro, cat a fost inainte. Asadar de sapte ori mai putin, pentru cultivatorii de teren aceasta suma fiind foarte mica, in conditiile in care au cheltuit sume importante pe intocmirea dosarelor de eligibilitate, a certificatelor de conformitate, dar si pentru incheierea unui contract cu un organism de inspectie si certificare.
Un alt motiv pentru care multi fermieri s-au inregistrat ca producatori agricoli economici este pentru a beneficia de puncte la proiectele europene. “Sunt anumite proiecte europene care prevad acordarea unor punctaje in plus pentru care care practica agricultura ecologica. In cazul in care proiectele depuse nu sunt aprobate, marea majoritate a acestora renunta la agricultura ecologica”, a mai declarat inginerul Directiei Agricole.
Vor renunta multi
Incepand de anul viitor, multi dintre cei inscrisi ca practicanti de agricultura ecologica vor renunta la aceasta deoarece subventiile sunt tot mai mici. “Subventiile pentru agricultura ecologica se acorda la nivel national in suma fixa care se imparte, mai apoi, la numarul fermierilor care produc ecologic. De exemplu, anul trecut, la nivel national, erau inscrisi circa o mie de producatori eco, subventia fiind de circa 1.500 de euro. In acest an, la nivel national au fost inregistrati pentru subventii peste 6.000 de producatori ecologici, iar subventia pentru fiecare in parte a scazut la 213 euro. Anul viitor, se estimeaza ca numarul celor care vor solicita subventii pentru agricultura ecologica va fi mult mai mare si, in consecinta, subventiile vor fi mai mici. In aceste conditii, multi dintre cei care s-au inscris acum ca producatori agricoli ecologici vor renunta la acest lucru deoarece, daca primesc subventii, trebuie sa intretina productia eco timp de cinci ani, lucru care nu mai este benefic pentru fermieri”, a mai spus Paulina Pop.
O alta problema este lipsa unei piete de desfacere bine organizata la nivel regional pentru produsele ecologice. La nivel national, aceste produse nu sunt prea cautate din cauza faptului ca pretul este mai mare decat la cele produse in mod normal. Produsele ecologice sunt cautate in tarile occidentale, dar fermierilor satmareni le este foarte greu sa patrunda pe aceste piete. Din judetul nostru, doar Bioland a reusit acest lucru. Totodata, in Romania nu exista o banca de seminte ecologice, ele trebuie aduse initial din strainatate, unde sunt foarte scumpe. Fara sa mai adaugam faptul ca pentru obtinerea si comercializarea produselor ecologice care poarta etichetele si siglele specifice, producatorii trebuie sa parcurga un proces strict ce trebuie urmat intocmai.
Ce este agricultura ecologica
Agricultura ecologica, termen atribuit de Uniunea Europeana Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura, este similar cu termenii agricultura organica sau agricultura biologica utilizati in alte state membre. Rolul sistemului de agricultura ecologica este de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului uman, in deplina corelatie cu conservarea si dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agricole si alimentare proaspete si autentice, prin procese create sa respecte natura si sistemele acesteia.
In etapa de productie la ferma se interzice utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor. In etapa de procesare a alimentelor se restrictioneaza folosirea aditivilor, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sinteza folosite la prepararea alimentelor ecologice.
Inainte de a obtine produse agricole ce pot fi comercializate cu mentiunea produs ecologic, exploatatia trebuie sa parcurga o perioada de conversie, de minimum doi ani. Pe durata intregului lant de obtinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie sa respecte permanent regulile stabilite in legislatia comunitara si nationala. Ei trebuie sa-si supuna activitatea unor vizite de inspectie, realizate de organisme de inspectie si certificare, in scopul controlului conformitatii cu prevederile legislatiei in vigoare privind productia ecologica.